Varaždinski župan Čačić ih nagradio s po 3000 i 2000 kuna

MEĐU 3500 NATJECATELJA: Učenici Prve gimnazije Varaždin osvojili šest medalja na informatičkom natjecanju u SAD-u

Objavljeno: 27.05.2020. Alen Brodar

Učenici Prve gimnazije Varaždin i polaznici Centra izvrsnosti iz informatike osvojili su šest medalja u natjecanju iz informatike „American Computer Science League“ (ACSL) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Čestitke učenicima, njihovom mentoru mr. sc. Bojanu Baniću i ravnateljici Prve gimnazije Varaždin Janji Banić uputio je župan Radimir Čačić zajedno sa zamjenikom Tomislavom Paljakom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom na prijemu u Županijskoj palači, 27. svibnja.

Na finalnom natjecanju All Star ACSL-a, koji je ove godine zbog epidemije koronavirusa održano on-line u subotu, 23. svibnja, Marko Srpak (4. razred), Gašpar Haramija i Teo Putarek (3. razred) osvojili su srebrne medalje, dok su brončanu medalju osvojili Nikola Kušen, Jakov Novak i Marko Varga (3. razred).

Župan Čačić je učenicima dodijelio i novčane nagrade iz osobnog fonda, po 3000 kuna osvajačima srebrne medalje te po 2000 kuna osvajačima bronce.

– Naši gimnazijalci su finale informatičkog natjecanja u SAD-u izborili među 3500 učenika iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije, od kojih je njih 700-tinjak bilo u finalu. Upućujem čestitke šestorici učenika koji su dobili nagrade, ali i četvorici učenika koji su također sudjelovali na natjecanju te bili vrlo blizu osvajanja medalje. Posebne zahvale upućujem mentoru mr. sc. Bojanu Baniću i ravnateljici Janji Banić. Osvojiti čak šest medalja na natjecanju „US Openu“ je izvrstan rezultat, posebno ako se zna da su bili jedini predstavnici Hrvatske u finalu uz jednog učenika XV. Gimnazije iz Zagreba. Najbolji rezultati učenika iz Varaždinske županije na olimpijadama, europskim i svjetskim natjecanjima postali su već standard. Još jednom svima upućujem čestitke na ovom velikom rezultatu – istaknuo je župan Čačić.

Izrazio je žaljenje što su u Hrvatskoj sva natjecanja jednostrano otkazana.

– Nažalost, Ministarstvo ministrice Divjak nije željelo organizirati natjecanja on-line, što je bilo i moguće i jednostavno, a time su štetu posebno nanijeli najuspješnijim učenicima Varaždinske županije jer smo po rezultatima trebali imati državnih prvaka više nego ikada, a to tim mladim ljudima značajno olakšava upis na najprestižnija svjetska natjecanja – napomenuo je Čačić.

Za razliku od dosadašnjih All Star natjecanja, učenici su se na ACSL-u natjecali isključivo individualno. Prvi dio natjecanja sastojao od tri sata programiranja, a drugi od rješavanja čak 20 problemskih zadataka u roku od svega jednog sata.

– Natjecanje je bilo na istoj razini kao i prošle godine, nisu ga otežali, ali ni olakšali. Bilo bi još bolje da smo išli u Ameriku, zbog putovanja i druženja, ali i ovakvo on-line natjecanje je meni bilo jako zabavno i lijepo iskustvo. Najvažnije je da su našli način da se može održati. Zahvaljujem Županiji i županu Čačiću prvenstveno na prepoznavanju našeg rada, kao i na nagradama – istaknuo je Marko Srpak, učenik 4. razreda uime nagrađenih učenika.

Prva gimnazija Varaždin je ovime nastavila tradiciju osvajanja medalja na međunarodnim informatičkim natjecanjima.

– Tajna uspjeha je puno rada i odgovornosti, kao i velika podrška Varaždinske županije, župana i njegovih suradnika koji nas podupiru kroz centre izvrsnosti. Ove godine, uz jednog učenika XV. Gimnazije iz Zagreba, naši su učenici bili jedini predstavnici Hrvatske u finalu budući da su mnogi odustali tijekom kvalifikacija nakon što je bilo jasno kako put na finale u SAD neće biti moguć. To govori u prilog radnoj disciplini i odgovornosti naših učenika, kao i o njihovoj želji da rade i stječu znanje neovisno o tome hoće li putovati na finale u SAD ili će se natjecati online u trenutnim okolnostima – istaknula je ravnateljica Janja Banić.  

Vrlo blizu osvajanju medalje su bili i ostali učenici koji su sudjelovali na natjecanju, a to su Janko Vrček (4. razred), Viktor Pijanec (2. razred), Emanuel Tukač (1. razred) i Vito Mudri (1. razred). Svi nagrađeni učenici osvojili su vrijedne nagrade koje će im biti poslane na kućnu adresu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba