U Hrašćini nikla nova školska sportska dvorana - predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki proglašena počasnom građankom

NAČELNIK TUKAČ: Za ovu dvoranu borili smo se 13 godina, dosanjali smo san – naša djeca to zaslužuju

Objavljeno: 21.05.2020. alenbrodar

Pred samim je završetkom sportska dvorana uz Područnu školu Hrašćina, investicija Krapinsko – zagorske županije vrijedna 12,9 milijuna kuna. Kako se Dan općine Hrašćina obilježava 26. svibnja, bila je ovo prilika da općinski načelnik Branko Tukač, u društvu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i predsjednice Županijske skupštine KZŽ Vlaste Hubicki obiđe radove te zahvali na poklonu koji su u Hrašćini dugo čekali.

– Zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što smo nakon 13 godina, koliko smo se borili da se ova dvorana izgradi, uspostavili suradnju sa Županijom i što će dvorana uskoro biti gotova. Žao mi je što se dogodila pandemija koronavirusa, pa neće biti otvorena uz Dan općine 26. svibnja, no to ćemo svečano odraditi početkom nove školske godine. Dvorana neće služiti samo našoj djeci, koja to zaslužuju jer postižu izvanredne rezultate na raznim natjecanjima, bez obzira na to što je škola jako mala, i na čemu im čestitam, već će podići kvalitetu života svim stanovnicima Hrašćine. Paralelno smo uz dvoranu, u suradnji s ŽUC-om KZŽ, Elektrom i Zagorskim vodovodom odrađivali oko 500 metara kanalizacije, pripremili smo odvodnju i kablirali smo, a napravit će se i nogostup, kako bi prilaz ovoj sportskoj dvorani i školi bio kakav treba biti, da djeca budu sigurna i da ne idu po blatu. Vjerujem da će to biti gotovo do 1. rujna ove godine. Prošle godine uloženo je preko 700.000 kuna i ove još oko 250.000 kuna, pa vidite koliko je tu pomoć Županije i ŽUC-a, kada se pridoda i ovaj projekt od gotovo 13 milijuna kuna, pogotovo kada se uzme u obzir da općinski proračun iznosi oko 2,5 milijuna kuna. Zbog toga velika zahvala županu Kolaru i predsjednici Skupštine KZŽ Vlasti Hubicki. Suradnja sa Županijom se nastavlja i na drugim projektima, a u srijedu je Općinsko vijeće donijelo odluku da se gospođa Vlasta Hubicki proglasi počasnom građankom Hrašćine. Čestitam joj na tome, kao i svima ostalima koji su doprinijeli da se ovaj projekt realizira. Koristim također priliku da svim žiteljima Hrašćine uime Općinskog vijeća, predsjednika Željka Zozolija, moje zamjenice Ljubice Mikulčić i u svoje osobne ime čestitam Dan općine. Nećemo ga doduše obilježiti kako smo to zamislili, već mnogo skromnije, no to ne umanjuje taj veliki dan za našu općinu – kazao je načelnik Tukač, kojem se na dodjeli titule počasne građanke zahvalila Vlasta Hubicki.

– Čestitam svima Dan općine i zahvaljujem svim članicama i članovima Županijske skupštine KZŽ što smo neke odluke donosile jednoglasno, iako je možda ponekad bila “figa u džepu”, ali nije se to vidjelo prema van. Ovo je nastavak politike Županije od 2001. godine – tamo gdje ima osnivačka prava, a to su školstvo i zdravstvo, bile su brojne investicije. Toliko je od tada dvorana napravljeno, sufinancirano i koliko energetskih obnova, a samo s jednim razlogom, a to je da u Krapinsko – zagorskoj županiji ljudi ostanu živjeti i da svi imaju jednake uvjete. Jako sam ponosna, prvi put sam počasna građanka, zahvaljujem na tome – zaključila je Vlasta Hubicki.
Novom dvoranom zadovoljna je i ravnateljica škole Renata Kreber – Mikšaj.

– Zahvaljujem svima koji su marljivo radili i svojim trudom doprinijeli realizaciji ovog velikog projekta, koji je iznimno značajan za našu školu, ali i za čitavu našu zajednicu. Zahvaljujem posebno Županiji na ovoj investiciji koja definitivno ima svoju svrhu i smisao, a mi ćemo je nastojati svojim trudom i radom opravdati. Prepoznate su želje i potrebe žitelja Hrašćine koje su se prenosile generacijama, njihov san sada se ostvario. Ova dvorana doprinijet će kvaliteti života, kako djece i mladih, tako i čitave zajednice. Vjerujem da bi to moglo utjecati i na brojnost djece u našoj školi. Naša mala, ali vesela škola, koja broji 44 učenika, u ponedjeljak otvara svoja vrata, veselimo se ponovno žamoru učenika, čije će zadovoljstvo biti još veće kada vide da je dvorana pri kraju – kazala je ravnateljica, dok je župan Željko Kolar iznio tehničke podatke o investiciji.

– Rok završetka dvorane je 15. lipnja, svi veliki građevinski radovi su gotovi i sad slijedi opremanje te završni radovi oko same dvorane. Ovim obilaskom dvorane koristim priliku da načelniku, predsjedniku Općinskog vijeća te svim građankama i građanima Hrašćine čestitam njihov dan i vjerujem da će izgradnja ove dvorane biti jedan lijepi poklon. Ovo je područna škola, mala, ali potentna, vrlo ambiciozna i zaslužuje ovakvu sportsku dvoranu, koja će, iako su prioritet ova djeca, služiti i nizu sjajnih udruga koje ovdje djeluju, a naravno i ostalim građanima za rekreaciju. Ukupna investicija će biti 12.930.000 kuna, od čega sama izgradnja s okolišem iznosi 12,1 milijuna, 550.000 kuna je za opremanje, a ostatak od 275.000 kuna je trošak nadzora i koordinatora. Kao što znate, ovu sportsku dvoranu Županija gradi vlastitim sredstvima, bez EU fondova i pomoći države, osim 300.000 kuna koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo kao pomoć za opremanje dvorane. Ako želimo dizati standard i omogućiti djeci i nastavnicima da rade u odličnim uvjetima i da se razvijaju sport i rad udruga, onda bi svaka općina, odnosno škola, trebala imati svoju sportsku dvoranu. Iako u ovoj financijskoj omotnici nije bila predviđena gradnja školskih sportskih dvorana, mi ćemo ipak napraviti tri, što znači da ako bi bile u sljedećoj omotnici, napravili bismo ih šest ili osam – to je moja poruka Vladi koja će pregovarati s EU komisijom, bez obzira na to što će se neki prioriteti zbog korone promijeniti, ali smatram da ne bismo tako lako trebali odustati od gradnje novih škola i novih dvorana. Na kraju, zahvaljujem još jednom svima koji su pomogli u realizaciji ovog velikog i izuzetno kvalitetno napravljenog projekta koji će biti završen u roku te će djeca na prvi dan nove školske godine imati novu sportsku dvoranu – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter