Završena energetska obnova OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici, vrijedna 7,1 milijuna kuna

PRVI TAKAV PROJEKT U KZŽ: To je sjajan rezultat, nema mnogo škola u RH koje imaju energetsku uštedu veću od 73 posto

Objavljeno: 18.05.2020. Alen Brodar

U Gornjoj Stubici održana je završna konferencija povodom završetka projekta energetske obnove osnovne škole Matije Gupca, koji je završen u planiranom roku, a ukupna mu je vrijednost 7,1 milijuna kuna.

– Bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj čine 4,2 milijuna kuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a 1,9 milijuna kuna, dok je osnivač participirao s 970.000 kuna. Očekivani rezultat ovog projekta je ušteda toplinske energije za grijanje od 73,76 posto te produljeni životni vijek zgrade, uz veći komfor i manju potrošnju energije. Sami radovi obuhvaćali su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, zatim povećanje toplinske zaštite vanjskog zida i stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, uvođenje sustava ozračivanja visokoučinkovitim sustavom s povratom topline te zamjena unutarnje rasvjete – istaknula je županijska pročelnica Vlatka Mlakar.

Na nju se nadovezao ravnatelj REGEA-e dr. Julije Domac, rekavši da se radi o prvom projektu u Krapinsko – zagorskoj županiji koji ima i prisilnu ventilaciju.

– Radi se o tome kako poboljšati izmjenu zraka u prostorijama, i to tako da se od zraka koji se izvlači iz prostorija, oduzme toplinska energija. A otvaranje prozora više neće biti jedini izvor svježeg zraka, što inače stvara energetske gubitke, a i gubi se komfor zbog vanjske buke. Zato su brojke o uštedi ovako dobre, dakle 73,76 posto uštede toplinske energije. To je sjajan rezultat, nema mnogo škola koje smo radili bilo gdje u RH, koje imaju takvu energetsku uštedu. Učionice s ovom ventilacijom imat će i bitno bolji komfor – za život i rad naših učenika i profesora i drago mi je da smo uveli novu praksu, kao i uvijek prvo u Krapinsko – zagorskoj županiji, a ovo je sada standard koji radimo i na sljedećim školama, koje ćemo, nadam se, uskoro moći predstaviti – objasnio je dr. Domac.

Ravnateljica Sanja Knezić zahvalila se uime svih djelatnika škole, u ime Gornje Stubice i svoje osobno ime, svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju ovog projekta.

– Ovo je prekrasan poklon školi za njezin 157. rođendan. Škola inače ima 359 učenika, radimo u jednoj smjeni, a od prošle godine imamo i glazbenu školu, tako da je škola čitave dane ispunjena aktivnostima – kazala je ravnateljica škole koja ima i četiri područne škole, u kojima je broj učenika od pet do 18.

– Tolika ušteda je sjajan rezultat, a osim nje, komfor djece u školi i sam izgled škole će doprinijeti da i samo mjesto Gornja Stubica ljepše izgleda. Krenuli smo s Gornjom Stubicom, s prvom konferencijom koja nam je zapravo obaveza kroz taj projekt iz EU fondova. Sljedeća već slijedi sljedeći ponedjeljak u Osnovnoj školi „Josip Broz“ u Kumrovcu, a nakon toga slijedi OŠ Đurmanec do početka ljeta. Do kraja rujna osnovna i srednja škola u Konjščini i na kraju nam ostaje srednja škola u Bedekovčini, kojom ćemo zaključiti taj investicijski ciklus od šest škola, vrijedan 43,2 milijuna kuna. Ova je škola, nažalost, iznutra nešto oštećena u potresu, kao i Područna škola Sveti Matej, koju ćemo morati sanirati do početka školske godine kako bi djeca prvi dan škole mogla doći u svoju područnu školu. Nažalost, to ćemo morati napraviti i ovdje u matičnoj školi. Prve procjene su da bi šteta mogla biti negdje između 200.000 i 300.000 kuna. Mi ne možemo čekati zakon, s obzirom na to da je on stavljen u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a Sabor se po svemu sudeći danas raspušta. Praktički do formiranja nove Vlade i do formiranja novog saziva Sabora nema ni tko donijeti zakon. Prema tome, mi ćemo sami sanirati tu štetu, ponovno pripremiti školu za prvi dan nastave, a kad će biti donijet zakon, zatražit ćemo naknadu štete. Također, ovo nije jedina investicija koju mi radimo na školi, tako da su momentalno u tijeku i radovi na izmjeni parketa u sportskoj dvorani. S obzirom na to da mi pripremamo i izgradnju nove sportske dvorane ovdje u Gornjoj Stubici, s našim partnerom, Općinom Gornja Stubica, naš je zadatak da ishodimo građevinsku dozvolu i pripremimo svu dokumentaciju i apeliramo na sljedeću Vladu, koja god ona bila, da se izbore u pregovorima s Europskom komisijom, jer ova Vlada nije imala model za sufinanciranje sportskih dvorana. Izgradnju sportskih dvorana treba staviti u financijsku omotnicu kako bi onda ipak bile financirane s tri različite razine, odnosno četiri, ako će se i nadležno ministarstvo uključiti, a trebalo bi. Nakon izgradnje sportske dvorane u Gornjoj Stubici i onda još s dodatnim uređenjem vanjskih igrališta, kroz tri, četiri godine mogli bismo zaokružiti kompletan kompleks Osnovne škole i vjerujem da onda narednih 20-30 godina zapravo ne bi smjelo biti nekih većih ulaganja, barem u ovaj građevinski dio – zaključio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, zahvalivši se na kraju svima koji su sudjelovali u projektu energetske obnove škole.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba