HZJZ objavio preporuke

“Nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog COVID-a 19“

Objavljeno: 05.05.2020. JJ

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezano uz epidemiju COVID-19 bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke o provođenju Programa obveznog cijepljenja.

Kako kažu, nema medicinskog razloga za odgađanje redovnog cijepljenja zbog epidemije COVID-19 bolesti, no u svrhu smanjenja izlaganja djece u čekaonicama, preporučuju sljedeće:

Primovakcinaciju ne bi trebalo odgađati, odnosno, potrebno je nastaviti provedbu primarnog cijepljenja u dojenačkoj dobi, kao i provedbu nadoknadnog cijepljenja kod djece koja nemaju završenu primovakcinaciju. To se odnosi ma BCG cijepljenje u rodilištima te na primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, Haemophilusa influenzae tip b, hepatitisa B, primarno cijepljenje protiv pneumokokne bolesti, te primarno cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

Nije poznato koliko će trenutna epidemiološka situacija potrajati, a odgodom primovakcinacije moglo bi doći do pojava epidemija bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, pritom posebno misleći na hripavac i ospice.

Revakcinaciju ne bi trebalo odgađati na duži period. U ovom trenutku predlažu odgodu docjepljivanja do kraja svibnja. Izuzetak je djelatnost školske medicine (djelatnost preventivno – odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata), gdje je neophodno kod sistematskog pregleda djeteta prije upisa u prvi razred osnovne škole cijepiti MO-PA-RU i IPV već i u svibnju, odnosno, čim se sistematski pregledi počnu provoditi. Prilikom provođenja cijepljenja potrebno je osigurati da ne dolazi do miješanja bolesne i zdrave djece u čekaonici, odnosno, trebalo bi omogućiti posebne termine za cijepljenje djece koje roditelji trebaju poštivati.

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne su putem poveznice te ih je  potrebno redovito pratiti radi čestog ažuriranja s najnovijim informacijama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba