HOK pozdravlja drugi set mjera koje je predložila Vlada RH

“Ove su mjere zalog stvaranja novog hrvatskog gospodarstva po završetku pandemije“

Objavljeno: 02.04.2020. JJ

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja drugi set mjera koje je Vlada RH predložila, a koje su nakon kontinuiranog dijaloga s obrtnicima rezultirale prilagodbom gospodarskih mjera sukladno traženjima obrtnika.

Sezonski obrti

– Svaka mjera koja ima tendenciju spašavanja hrvatskih obrtnika ima našu podršku, jer oni bez pomoći države neće moći nastaviti s poslovanjem kada kriza prođe. Snažno smo se zalagali za otpis poreza i doprinosa, a ne za njihovu odgodu, tako da smo zadovoljni što je Vlada RH uvažila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i ostalih gospodarskih asocijacija. Mjere koje se sada poduzimaju nisu usmjerene tek na trenutno spašavanje, već su zalog stvaranja novog hrvatskog gospodarstva nakon završetka pandemije – rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, dodavši kako je ono na čemu i dalje inzistiraju i smatraju nužnim proširenje mjera HZZ-a na sezonske obrte, uvođenje modaliteta moratorija na obveze kredita i leasinga prilagođenog trenutnoj kriznoj situaciji i ujednačeno postupanje svih banaka.

Razdoblje moratorija

– U tom dijelu očekujemo da HNB i Vlada RH jednoznačno odrede uvjete i razdoblje moratorija, kako bi se izbjegla pojedinačna pregovaranja poduzetnika. Hrvatska obrtnička komora podržava Vladu RH u daljnjim pregovorima sa socijalnim partnerima, vezanim uz zahtjev HOK-a za prilagođavanje radnog zakonodavstva, s ciljem zadržavanja radnih mjesta. Inzistiramo da svaka donesena mjera u svojoj provedbi bude jednostavna i bez suvišne administracije – poručio je Ranogajec.

Podsjetimo, Vlada će na današnjoj sjednici usvojiti travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter