POTRESNI PRIZORI: Posljedice potresa u stubičkom kraju

“Nekoliko obitelji evakuirano je iz svojih domova, kad uđete u te kuće, shvaćate da je pravo čudo što nema ljudskih žrtava”

Objavljeno: 22.03.2020. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar obilazi stubičko područje, koje je najteže pogođeno jutrošnjim potresom magnitude 5,3 po Richteru, s epicentrom kod Kašine.

Fotografije iz pojedinih naselja stubičkog kraja su potresne – popucali zidovi, porušene i razbijene tegle s cvijećem, prevrnuti ormari, zidne police na podu… Nekoliko obitelji moralo je čak i napustiti svoje domove.

Spremna karantena

– Najteže je stradalo naselje Slani Potok u Gornjoj Stubici, praktički nema nijedne kuće koja nije pretrpjela oštećenje. Popadali su crjepovi s krovova, a ima i nekih šest do osam kuća iz kojih se obitelji moraju odmah evakuirati jer u njima nije moguće nastaviti život. Odvojili su se nosivi zidovi, stvorile pukotine od 20-30 centimetara, poremećena je sva statika, a nekim kućama prijeti, kroz eventualno dodatno podrhtavanje tla, i totalno rušenje. U Donjoj Podgori također ima nekoliko oštećenih i raskrivenih kuća, u dvije od njih stanovanje više nije moguće, a prema riječima načelnika Gornje Stubice, ima još nekoliko naselja u kojima je šteta pojedinačna, koja ćemo tek obići. Moram pohvaliti reakciju Stožera civilne zaštite Gornje Stubice i Donje Stubice, koji su promptno reagirali, a naravno da su tu bile i sve ostale službe, prije svega vatrogasci i komunalne službe. Na području županije je tri puta intervenirala hitna pomoć, ljudskih žrtava na svu sreću nije bilo, a kad uđete u neke kuće i vidite što se sve srušilo, namještaj koji je padao, to je pravo čudo – rekao je župan Kolar, pozvavši još jednom sve građane da čak ni u ovim kriznim trenucima ne zanemare mjere Stožera vezane uz prevenciju koronavirusa.

Na sreću, nije stradala kuća nijedne osobe koja je u samoizolaciji, a u slučaju da bi se tako nešto i dogodilo, župan Kolar kaže kako je na području županije spremna i karantena.

Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić otkrio je da su najveće štete nastale u naseljima Slani Potok, Karivaroš i Sveti Matej i dodao kako se Općina Gornja Stubica priprema za osiguranje smještaja potrebitih.

– Sada imamo u pripremi školu, obavljamo konzultacije i za Hotel Puntar ako dođe do nekakve eskalacije i pokušavamo ljude smiriti i upozoriti da je tu pored potresa i koronavirus, što je jako loše. Ljudi su se preplašili i u takvoj situaciji zaboravili na opasnost koronavirusa – kazao je načelnik Krizmanić, dodajući da je sa župnikom obišao i župnu crkvu koja je isto pretrpjela određenu štetu.

– To su sve vizualni pregledi, a struka će reći svoje. Već sutra ćemo formirati povjerenstvo koje će onda utvrditi nastalu štetu, evidentirati, snimiti i tražiti da nam se pomogne – naglasio je načelnik Gornje Stubice.

Kod obitelji

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je kako je na području Donje Stubice puno oštećenja, prvenstveno na području Donje i Gornje Podgore.

– Tamo ćemo morati, nažalost, iseliti za sada dvije obitelji čije su kuće potpuno oštećene. Puno je oštećenih krovova i dimnjaka. Oformili smo prvu ekipu koja je počela sa sanacijom, kroz dan ćemo vjerojatno većinu toga riješiti. Nadam se da više neće biti takvih neugodnih situacija, a s obzirom da nam se predviđa snijeg, moramo požuriti da ljudima pokrijemo kuće. Ti ljudi, na sreću, imaju obitelji kojima se mogu preseliti – rekao je gradonačelnik Gospočić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba