Ministar Horvat dodijelio stipendije zagorskim učenicima

GDJE SU RUKE, IMA I STRUKE: “Stipendija od 1500 kuna i stimulacija od strane poslodavca, srednjoškolce mogu dovesti do minimalne plaće”

Objavljeno: 11.03.2020. zagorjeinternational

U Srednjoj školi Krapina uručeni su prvi ugovori o stipendiranju i naukovanju učenicima i obrtnicima s područja Krapinsko – zagorske županije, temeljem provedenih natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Devet ugovora obrtnicima za naukovanje u obrtničkim zanimanjima i 104 ugovora za učeničke stipendije za obrtnička zanimanja uručili su ministar Darko Horvat i državni tajnik Mario Antonić.
Ministar Horvat rekao je kako je ovo jedan u nizu događaja koji se zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava provodi s ciljem dodjele preko 4200 stipendijskih ugovora djeci koja su upisana u srednje strukovne škole.

250 milijuna kuna

– Dakle, jedinstveni model obrazovanja dobio je potporu iz Strukturnih fondova Europske unije. U ovoj školskoj godini upisano je gotovo tisuću djece više i broj stipendijskih ugovora povećan je za gotovo sto posto u odnosu na prošlu godinu. Ovom mjerom dat ćemo priliku nešto više od 4200 učenika i njihovim roditeljima da im proces srednjeg strukovnog obrazovanja bude olakšan, a isto tako uručit ćemo i nekoliko ugovora poduzetnicima. Dakle, isti izvor financiranja u ove dvije školske godine predviđa više od 250 milijuna kuna, od čega je jedan veliki dio namijenjen poduzetnicima koji se aktivno uključuju u sustav naukovanja i primaju djecu na praktični dio izobrazbe. Riječ je o sinergijskom efektu, stipendija plus povrat velikog dijela naknade koju poduzetnici mogu dati učeniku, dovodi nas do situacije da već u ovoj školskoj godini učenik u sustavu srednjeg strukovnog obrazovanja ima priliku dobiti naknadu u visini definirane minimalne plaće – istaknuo je Horvat.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec zahvalio je Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Darku Horvatu na realizaciji ovog projekta. Podsjetio je kako su u Hrvatskoj obrtničkoj komori prije sedam godina tražili da se daju stipendije i da mentori također dobiju poticaj zato što uzimaju naučnike u svoje obrte.

– To pokazuje da je ova Vlada prešla s riječi na djelo i na tome im hvala. Kolege mentore koji su dobili poticaj molim da budu strogi, ali pravedni i da svoje znanje i vještine prenesu na nove generacije, na ove mlade ljude, da jednoga dana budu spremni izaći na tržište. Učenicima želim reći da sve što rade, rade za sebe, a sve što nauče, nosit će cijeli život sa sobom i vjerujem da će s punom pažnjom slušati što vam govore mentori i morate shvatiti da vam u životu mogu uzeti sve, sva materijalna dobra, ali nikada vam ne mogu uzeti ono što ste naučili. Imat ćete priliku da nešto možete stvarati svojim rukama i nikada nemojte dozvoliti da netko s podcjenjivanjem gleda na vas i vaše zanimanje, jer ste vrlo važni i bez vas nema života. Ne možemo opstati ako nema struke, a gdje su ruke, tu je i struka – naglasio je Ranogajec.
Da ove mjere Ministarstva puno znače za obrtništvo, potvrdio je i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško.

– Obrtništvo je to koje trenutno trpi najveće štete što se tiče radne snage i naravno da nam je u cilju da imamo čim više obrtničkih zanimanja u školovanju. Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi Ministarstva, no ne smijemo zaboraviti kako Obrtnička komora na poticanju upisivanja škola za obrtnička zanimanja radi već duži niz godina, pa smo tako održali mnogobrojne prezentacije obrtničkih zanimanja na području naše županije. Ovo je nastavak aktivnosti lokalne samouprave i lijepo je što nam Ministarstvo pokušava pomoći da osposobimo obrtnička zanimanja i da učenicima koji su se odlučili upisati neke od njih, olakšamo školovanje. Nadamo se isto tako da će ta mjera trajati jedan duži period jer mi djecu trebamo školovati za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje – pojasnio je Pleško.
Saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je kako je ovo jedan lijepi dan u Krapinsko – zagorskoj županiji, u kontekstu svih ovih ozbiljnih tema koje opterećuju građane i izazova za državu u cijelosti.ž

– Ovo je ozbiljna mjera Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva rada, koja je zaživjela i ovdje na području Krapinsko – zagorske županije, gdje će više od 200 mladih dobiti svoje stipendijske ugovore, kojima će s 1500 kuna mjesečno biti potpomognuto njihovo obrazovanje u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Određeni dio pomoći dobit će i obrtnici za naukovanje učenika u obrtničkim zanimanjima. To je jedan paket mjera kako bismo ojačali tržište rada u segmentu majstorstva, znanja i struke, koje su jako važne za Hrvatsko zagorje kao obrtnički i poduzetnički kraj. 1500 kuna mjesečno i stimulacija koja može doći od poslodavca, gotovo da djecu koja su u srednjoj školi, a koja idu u strukovna zanimanja, mogu dovesti do minimalne plaće, a još se obrazuju – kazao je Tušek.

Vjetar u leđa

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan istaknuo je kako imaju sjajne rezultate vezane uz upisivanje obrtničkih zanimanja, stavljajući naglasak upravo na deficitarna zanimanja.

– Već dugi niz godina upisujemo planirani broj učenika u sve programe deficitarnih zanimanja tako da je ova dodjela ugovora za nas još samo jedan vjetar u leđa vezano uz promociju strukovnih zanimanja po jedinstvenom modelu obrazovanja. Nadamo se da će ona doprinijeti razvoju gospodarstva, poduzetništva i obrta u Republici Hrvatskoj, ali i u našoj županiji. Moram naglasiti da je na području naše županije interes za obrtnička zanimanja veći za nekih 30-ak posto, što, naravno, zaključujem na temelju rezultata upisa učenika u našu školu, pa pretpostavljam da je tako i u ostalim školama na području naše županije – rekao je Rozijan.

Učenik trećeg razreda za elektromehaničara Patrik Zagoršak kazao je kako je ova stipendija poticaj za učenje i rad na praksi, te poticaj za nove učenike koji završavaju osmi razred da upišu neko deficitarno zanimanje, dok nam je učenik trećeg razreda za elektroinstalatera Patrik Lenart otkrio kako se za ovo zanimanje odlučio jer mu je zvučalo zanimljivo i u toj struci ima puno posla.

– Stipendije nam dobro dođu da si nešto kupimo, a to je i poticaj za druge da upišu ona zanimanja koja se najviše traže i za koja dobiju stipendiju – zaključio je Lenart.
Ukupno će se u Krapinsko – zagorskoj županiji dodijeliti 275 stipendija za učenike u deficitarnim zanimanjima i 34 za obrtnike za naukovanje u obrtničkim zanimanjima.
Dodjeli ugovora prisustvovali su i državni tajnici u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu rada, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te mnogi drugi. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba