WBAF ured u Hrvatskoj dobio prestižnu nagradu

“Uspjeli smo se prikazati kao ured koji stvara dodanu vrijednost u Hrvatskoj i samoj organizaciji“

Objavljeno: 20.02.2020. zagorjeinternational

U Energetskom centru Bračak, gdje se nalazi sjedište WBAF ureda u Hrvatskoj, održana je konferencija za medije na temu prestižne nagrade koju je ovaj ured osvojio na Svjetskom investicijskom forumu poslovnih anđela WBAF 2020 održanom u Istanbulu 17. i 18. veljače.

Najviše utjecaja

Svjetski investicijski forum poslovnih anđela WBAF 2020 najveće je globalno događanje koje povezuje svjetsko tržište kapitala, odnosno investitore s tvrtkama u ranim fazama razvoja. Na ovom su kongresu prezentirane i sve provedene aktivnosti ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela u Hrvatskoj, koji je prepoznat kao primjer dobre prakse oblikovanja poduzetničkog ekosustava s uspostavljenom kvalitetnom suradnjom s drugim uredima u svijetu. Uz sudjelovanje na panelima, umrežavanju i predstavljanju mogućnosti Hrvatske za startupove, WBAF Hrvatska je od strane stručne zajednice Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela proglašen uredom s najviše utjecaja u 2019. godini te je nagrađen posebnom nagradom – World Excellence Award.
WBAF ured u Hrvatskoj ovu je prestižnu nagradu dobio u konkurenciji devet ureda ove organizacije, koji se nalaze na svim kontinentima. Forum u Istanbulu i ove je godine ponudio jedinstvenu priliku za razmjenu ideja o najboljoj praksi i suradnji, ne samo za anđele investitore i fondove rizičnog kapitala, već i za donositelje javnih politika te ujedno pružio razne mogućnosti gospodarstvenicima i poslovnim liderima za uspostavljanje novih poslovnih mreža.
Direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša istaknula je kako je prošla godina dana od osnivanja ureda za cijelu Hrvatsku, a koji djeluje i na području Europske unije.

– Ured u Hrvatskoj prepoznat je kao ured s najvišim utjecajem u cijeloj svjetskoj organizaciji. U jednom pretkongresnim danu održan je i sastanak svih devet ureda koji su osnovani unutar organizacije, a gdje je ponovno naš ured bio istaknut kao primjer dobre prakse i jedna vodilja za sve druge urede kako poslovati i djelovati u svojim zemljama. Osim što smo s kolegama i kolegicama diskutirali o organizacijskim pitanjima, isto tako smo im prenijeli informacije o hrvatskoj investicijskoj klimi i kako je zapravo najbitnije da postignete neki uspjeh ili pomognete startupovima i spojite ih s investitorima. Ponosna sam što smo kao jedan dobar tim koji je postavio dobru strategiju i prepoznati smo na tako važnom događanju, kojem je prisustvovalo preko 500 investitora i predstavnika preko 90 zemalja svijeta. Uspjeli smo se prikazati kao ured koji stvara dodanu vrijednost u Hrvatskoj i samoj organizaciji i samim time smo i zaslužili ovu nagradu – rekla je Matuša.
Član Upravnog odbora WBAF ureda u Hrvatskoj Dražen Mršić naglasio je kako je ovaj međunarodni uspjeh vrlo važan za ekosustav Hrvatske, koja kao najmlađa članica EU- a ima relativno slabo razvijen ekosustav financiranja kroz rizični kapital.
Konferenciji za medije prisustvovala je i visoka povjerenica WBAF-a za Hrvatsku Renata Brkić.

– Naša je delegacija ove godine bila velika, bilo nas je preko 20 i to je rezultat rada ovog ureda. Zadnjih godinu dana stvarno smo se trudili širiti glas o ovoj temi po čitavoj Hrvatskoj i rezultat toga je da smo imali tri startupa koji su u konkurenciji od 1400 iz cijelog svijeta ušli u prvih sto i dobili se priliku prezentirati. U godini koja je iza nas, rad ovog ureda postavio je Hrvatsku na globalnu kartu poduzetničkog i investicijskog eko sustava, a uspostavljene dobre prakse i programi hrvatskog ureda prenose se kroz WBAF mrežu svim zainteresiranim dionicima – kazala je Renata Brkić.
U Istanbulu su se prezentirali hrvatski start up-ovi, među njima i Identyum, koji je odabran u top 13 startup-ova koji će ući u drugi krug provjere WBAF fonda uz mogućnost realizacije investicije po dovršetku postupka. Robert Ilijaš Identyuma rekao je kako nije bilo lako od 1400 start up-ova ući u prvih 100 i onda ući među 13 pobjednika koji su izabrani za financiranje.

Nove ideje

– U Hrvatskoj je jako teško dobiti financiranje jer ne postoji dovoljno razvijena struktura poslovnih anđela, pa onda takva konferencija mladim start up-ovima pruža priliku da se predstave međunarodnoj mreži investitora. Osigurati ovakvu jednu investiciju, za nas je pitanje budućeg uspjeha. Mi smo u Istanbulu prezentirali ideju digitalnog identiteta, to se najjednostavnije može reći kao vaša digitalna osobna iskaznica, ali ne samo za Hrvatsku, nego globalna osobna iskaznica i nešto što štiti vaše podatke od bilo koga drugoga i stavlja vas u centar upravljanja vašim osobnim podacima. Kad se šalimo, onda kažemo da smo “antifacebook“, jer Facebook vaše podatke daje drugima, a mi ih štitimo i dajemo ih vama, da biste ih vi jednoga dana, ako želite, mogli prodati – pojasnio je Ilijaš.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora WBAF ureda u Hrvatskoj, kazao je kako je teško dočarati kolika je ta nagrada veliko dostignuće, jer su na kongresu u Istanbulu bili investitori koji su osvojili puno toga i imaju pripremljene milijune koje mogu uložiti u nove ideje i startup-ove.

– Nije garancija da će svih 13 start up-ova uspjeti, ali ih je svih 13 našlo investitora i poslovnog anđela koji će zajedno s njima uložiti u nove ideje. To je nama važno kao podstreg, i na dobrom smo putu jer kad smo otvarali Ured, rekli smo da ćemo nakon tri godine podvući crtu i vidjeti što smo napravili i koji su naši konkretni rezultati i nakon tri godine ćemo moći procjenjivati jesmo li dobro odradili posao. Nakon godinu dana Ureda, možemo reći da smo na dobrom putu, što je rijetkost, ali ne zbog toga što smo mi tako rekli, nego su rekli drugi za i predstavili nas kao primjer, prema kojem bi i ostali Uredi trebali raditi. Iako zasigurno ima puno značajnijih područja, mislim da bismo morali dugo razmišljati u kojem je drugom segmentu Hrvatska pozicionirana na takav način – zaključio je Kolar. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba