Nastavljene aktivnosti projekta “Prevencija i liječenje demencije“

Nakon predavanja o Alzheimerovoj bolesti, polaznici vježbali uz stručno vodstvo fizioterapeuta

Objavljeno: 19.02.2020. JM

U prostorijama Općine Hum na Sutli u utorak su nastavljene aktivnosti u sklopu projekta “Prevencija i liječenje demencije”, pa je tako predavanje na temu “Epidemiologija i etiologija demencije” održala neurologinja Marija Knežević Pavlović. U jednosatnom predavanju polaznicima je objasnila odakle dolazi definicija demencije i Alzheimerove bolesti te koji su doktori zaslužni za njeno otkriće.

Epidemiologija demencije

Polaznici su dobili predodžbu o tome koliko je ova bolest zapravo velik zdravstveni, medicinski i socioekonomski problem. Kroz prezentaciju, doktorica je napravila usporedbu zdravog mozga i onog oboljelog od Alzheimerove bolesti te prikazala kako izgledaju neurofibrilarni čvorovi i amiloidni plakovi kod oboljele osobe. Zaokruživši priču s cvijetom potočnicom, odnosno “nezaboravkom”, doktorica je istaknula kolika je važnost obitelji i prijatelja koji okružuju bolesnu osobu. Nakon kratke okrjepe, uslijedila je radionica vježbanja s fiziotarapeutom Ivanom Žerjavom.
Kroz projekt “Prevencija i liječenje demencije“ u Humu na Sutli održat će se ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprečavanju pojave bolesti, samom razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb, kao i usporavanje rasta broja oboljelih osoba zahvaljujući predavanjima sa savjetima o preventivnim mjerama. Ciljane skupine su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihove obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim bolesnicima.

Besplatna predavanja i radionice

Iz Općine pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u sljedećim aktivnostima, čiji će raspored kao i teme predavanja biti redovito objavljivani na internetskoj stranici općine Hum na Sutli. Sva predavanja i radionice su besplatne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba