Sretan imendan svim Valentinama i Valentinima!

DAN JE ZALJUBLJENIH: Djevojke i žene diljem svijeta danas će dobiti 50-ak milijuna ruža

Objavljeno: 14.02.2020. zagorjeinternational

Danas slavimo Valentinovo, popularni Dan zaljubljenih. Inače, danas je i blagdan sv. Valentina, prvog biskupa grada Terni u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima. U vrijeme svojeg biskupskog ređenja 197. godine, Valentin je imao svega 22 godine, dok je mučeničku smrt pretrpio u dobi od 63 godine.

Tajna vjenčanja

O životu sv. Valentina i njegovoj povezanosti s ljubavi i Danom zaljubljenih, postoji nekoliko legendi, a ona najpoznatija kaže kako je sv. Valentin živio u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati jer je smatrao da se vojnici kao oženjeni ili zaručeni muškarci neće srčano boriti u ratovima, već će radije gledati da sačuvaju život kako bi ostali sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja, no jedino se Valentin oglušio na carevu odluku i počeo potajno održavati ceremonije vjenčanja mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. 14. veljače (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija – poganskog blagdana plodnosti) Valentinu su odrubili glavu.

Milijardu čestitki

Iako je u Hrvatskoj obilježavanje Valentinova kao Dana zaljubljenih nastalo pod utjecajem američke popularne kulture, u Međimurju je i ranije postojao običaj da se za djecu na dan sv. Valentina djeci u dvorištu ostavljaju peciva u obliku ptica, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, odnosno, da se “ftičeki ženiju”.
Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo dobiju oko 50 milijuna ruža.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba