Obilježen Dan europskog broja 112

VELIK I ODGOVORAN POSAO: “Na usluzi smo svim građanima 24 sata dnevno, 365 dana u godini“

Objavljeno: 11.02.2020. Jožica Miklaužić

U prostorijama Županijskog centra 112 u Krapini održana je konferencija za medije povodom obilježavanja Dana europskog broja 112. Tom je prilikom voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula održao kratku prezentaciju o novom ustroju Ravnateljstva civilne zaštite s naglaskom na broj 112.

– Vlada je 2018. godine donijela odluku o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, čime je Državna uprava za zaštitu i spašavanje pripojena Ministarstvu unutarnjih poslova. U ministarstvu je ustrojeno Ravnateljstvo civilne zaštite koje je preuzelo poslove bivše državne uprave za zaštitu i spašavanje, a ono obuhvaća pet područja djelovanja i to eksplozivne atmosfere, zaštitu i spašavanje, radiološku i nuklearnu sigurnost, razminiranje i inspekcije – objasnio je Cigula, te dodao kako je u Republici Hrvatskoj jedinstveni broj za hitne službe uveden 11. veljače 2005. godine.

Zaštita i spašavanje

– On je kroz mrežu županijskih centara 112, na usluzi svim građanima Hrvatske i stranim državljanima koji putuju ili borave na području naše države i to u slučaju prirodnih ili tehničko – tehnoloških nesreća ili prijetnji koje ugrožavaju život i zdravlje ljudi, imovinu i okoliš. Broj 112 može se besplatno nazvati 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini, s bilo kojeg mobilnog ili fiksnog telefonskog uređaja u Hrvatskoj. Prilikom pozivanja nije potrebno poznavati teritorijalne i strukovne nadležnosti hitnih službi, nego samo dojaviti što se dogodilo, gdje, kada, ima li ozlijeđenih i kakve su ozlijede te kakvu pomoć trebate. Pozivom na taj broj može se dobiti hitna medicinska pomoć, pomoć vatrogasaca, pomoć policije, pomoć gorske službe spašavanja, pomoć pri nesreći, traganju i spašavanju na moru te pomoć drugih komunalnih, inspekcijskih ili hitnih službi koje su svojom djelatnošću vezane za zaštitu i spašavanje. Treba napomenuti kako je najveća prednost ovog broja u tome što se štedi vrijeme jer se jednim pozivom alarmira nekoliko hitnih službi, odnosno operater alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju, a dojava se može ostvariti i na stranim jezicima. Ukupan broj poziva prema Županijskom centru 112 Krapina u 2019. godini iznosio je 26.669, od čega je bilo 13.913 namjenskih poziva, 12.756 nenamjenskih, 31 poziv na stranim jezicima te svega 30 zlonamjernih – rekao je Cigula.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je, kako je važnost postojanja broja 112 jako velika.

– Znamo da imamo sve više situacija i događaja koji nisu usko vezani direktno uz jednu službu, a kod poziva na 112 je upravo dobro to što se u takvoj situaciji alarmira više službi. Primjerice, prošle godine imali smo nevremena s velikim oborinama i u nekoliko situacija imali smo pune ceste blata, na više lokacija, koje su uzrokovale neprohodnost i nesigurnost ceste, tako da je trebalo alarmirati i policiju, ali i komunalna poduzeća i vatrogasce – rekao je gradonačelnik Gregurović te se zahvalio na korektnoj i dugogodišnjoj suradnji.

Obilježavanju Dana europskog broja 112 nazočio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je tom prilikom čestitao svim djelatnicima Županijskog centra 112 njihov dan, te naglasio kako oni obavljaju velik i odgovoran posao.

Izvanredne situacije

– U trenucima velike nesreće možda su sekunde te koje odlučuju o posljedicama, tako da je uigranost hitnih službi nakon dojave na broj 112 izuzetno bitna. Oni su tu za sve izvanredne situacije o kojima, kada se život normalno odvija, nitko ne razmišlja. Međutim, mi ovdje o tome razmišljamo upravo onda kada se ništa ne događa, jer onda kada se nešto takvo dogodi, tada ne smijemo razmišljati nego djelovati. Bitno je isto tako da se stalno ulaže u edukaciju ljudi kao i u novu opremu, te da se stalno događaju neke novine. Nedavno smo sazvali Stožer civilne zaštite zbog korona virusa kako bi vidjeli s ostalim službama koje aktivnosti, prema preporukama Ministarstva zdravstva trebamo obaviti te da obavijestimo naše građane o brojevima na koje se mogu javiti, od Epidemološke službe do same Hitne službe i bolnice. U Općoj bolnici Zabok rezervirali smo četiri prostorne jedinice za smještaj osoba, eventualno oboljelih ili potencijalno zaraženih korona virusom te smo osigurali i jedno vozilo Hitne pomoći za prijevoz oboljelih. Želimo građanima poručiti kako nema potrebe za nikakvom panikom, ali i da smo spremni ukoliko se virus pojavi na području naše županije – zaključio je župan Kolar.

Događaju su prisustvovali i zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek  – Jambrek, načelnik PU krapinsko zagorske županije Robert Pavić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić te Nenad Capar i Tomislav Zrinski iz HGSS-a, Stanica Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba