Još jedan dom u Zagorju radi bez dozvole?

“Uvjeti u Obiteljskom domu u Strmcu Stubičkom su nehumani, korisnici žive u prljavštini, gladni i žedni”

Objavljeno: 08.02.2020. zagorjeinternational

Nakon što je u požaru Obiteljskog doma u Andraševcu poginulo šestero korisnika, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provelo je 30-ak nadzora, istaknuto je u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije, te je kod šest pružatelja usluga utvrđen prekomjeran broj korisnika, tri su radila bez dozvole, dok su tri doma zatvorena.

20-ak korisnika

Međutim, Obiteljski dom za starije Gospočić u Strmcu Stubičkom, u općini Stubičke Toplice, iako mu je inspekcija Ministarstva još prošlog ljeta zabranila rad jer nisu uklonili nedostatke utvrđene već godinu dana prije, a prekršaji su prijavljeni sudu, još uvijek smješta 20–ak korisnika. Svjedok koji je želio ostati anoniman, za Dnevnik je rekao da su uvjeti u domu nemuhani te da korisnici žive u prljavštini i fekalijama, nepresvučeni, žedni i gladni, s nesaniranim ranama od ležanja, a spomenuo je i tajna vrata prema tavanu, gdje su, prema njegovim riječima, također smješteni korisnici.

Ne trebaju pomoć

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica Stanislava Erdelja za HRT je rekla da je Centar još ljetos prema zakonu obavijestio rodbinu da je dom zatvoren i ponudio pomoć u preseljenju, no, oni su rekli da su s time upoznati i da im pomoć Centra ne treba. U KZŽ ima 13 domova za koje je izdana dozvola i na toj listi nema Doma Gospočić. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug za HRT je rekla kako su u zadnje tri godine izdana tri rješenja Ministarstva za zabranu pružanja usluga smještaja i sva tri se odnose na obiteljske domove, ali je li stvarno prestao smještaj u tim obiteljskim domovima, Županija nema nadležnost provjeravati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba