Sjednica Stožera civilne zaštite KZŽ zbog koronavirusa

ZAGORSKE ZDRAVSTVENE USTANOVE SU SPREMNE: “Pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom u OB Zabok i osigurana potrebna oprema”

Objavljeno: 05.02.2020. zagorjeinternational

Na inicijativu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, Stožer civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije održao je u utorak sjednicu u svrhu koordinacije aktivnosti i dogovora oko protokola u slučaju pojave koronavirusa.
Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako su predstavnici stručnih službi na sjednici istaknuli da u Republici Hrvatskoj zasad nema potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa.

– Istaknuo bih da su zdravstvene ustanove na području Krapinsko – zagorske županije spremne ako dođe do pojave koronavirusa, a sve prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. U tu svrhu, pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te je osigurana potrebna oprema i razrađen protokol postupanja – naglasio je Ferek – Jambrek.

Stanovnici KZŽ obavještavaju se o sljedećem:

  1. Osoba koja je unutar prethodnih 14 dana boravila u Kini ili je bila u kontaktu s oboljelim od upale pluća uzrokovane koronavirusom, treba se javiti nadležnom epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo KZŽ na broj telefona 091/510 31 65 ili 099/24 55 545 radi dobivanja daljnjih uputa.
  2. U slučaju da takva osoba u narednih 14 dana razvije simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje i otežanog disanja, ne treba otići svom liječniku, niti u Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, niti u bolnicu, nego treba odmah telefonski obavijestiti nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije na broj telefona 091/510 31 65 ili 099/24 55 545. Takva osoba će biti prevezena vozilom hitne medicinske pomoći koje je namijenjeno samo za te potrebe te će biti zbrinuta u zdravstvenoj ustanovi koja ispunjava uvjete za prijam oboljelog.
  3. U slučaju promjena u protokolu za postupanje, stanovništvo će biti obaviješteno putem službene stranice Krapinsko – zagorske županije, a dodatne informacije mogu se pratiti na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Župan Željko Kolar naglasio je kako je važno da su svi svjesni potencijalne opasnosti, ali da nema potrebe za panikom.

– U slučaju da na području Krapinsko – zagorske županije dođe do pojave koronavirusa, imamo pomno pripremljen protokol za postupanje prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i bit ćemo spremni pravodobno i efikasno reagirati. Važno je da javnost bude upoznata s time, kako se ne bi nepotrebno brinula – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba