U organizaciji Zajednice udruga branitelja KZŽ upaljene svijeće ispred Tuđmanove rodne kuće i održana javna tribina

U Velikom Trgovišću obilježena 28. godišnjica Dana međunarodnog priznanja RH

Objavljeno: 21.01.2020. JM

U znak sjećanja na 15. siječnja 1992. godine, kada je hrvatsku neovisnost priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije, Zajednica udruga branitelja Krapinsko – zagorske županije organizirala je prošlog petka prigodnu svečanost.
Obilježavanje 28. godišnjice međunarodnog priznanja RH održano je u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, pred čijom su rodnom kućom upaljene svijeće za sve poginule, nestale i pokojne hrvatske branitelje, a molitvu je predvodio vlč. Luka Slijepčević, župnik tamošnje župe.

Međunarodni položaj RH

U Spomen školi dr. Franje Tuđmana potom je održana javna tribina. Mladi povjesničar Kristijan Lončarić govorio je na temu “Međunarodni položaj Republike Hrvatske 1991. – 1992. godine”, dok je predavanje na temu “Vojno – politička situacija u Republici Hrvatskoj 1991. – 1992. godine” održao Ivan Drašković. Treća tema javne tribine bila je “Civilna zaštita“, o kojoj je govorio Dražen Strabić.

Rasprava sudionika

Nakon izlaganja, otvorena je i rasprave, a u fokusu je bilo pitanje koliko se zapravo Domovinski rat spominje kroz nastavni predmet Povijest u osnovnim i srednjim školama. Sudionici su zaključili kako je taj udio daleko premali s obzirom na važnost Domovinskog rata i kako bi to trebalo promijeniti.
Tribinu je u ime organizatora vodio Mladen Ptičar, predsjednik Zajednice udruga branitelja KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba