PROJEKT VRIJEDAN 35,44 MILIJUNA KUNA: Evo kako će izgledati Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, koji bi se u Srednjoj školi Zabok trebao otvoriti 2023. godine

U ZAGORJU ĆE SE ŠKOLOVATI NAJBOLJI TURISTIČKI KADAR: Uz moderne učionice, praktikume i trening centar, učenici će imati i svoj ugostiteljski objekt

Objavljeno: 10.01.2020. Jožica Miklaužić

U Srednjoj školi Zabok održana je početna konferencija projekta “Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok“. Provedbom navedenog projekta, vrijednog 35,44 milijuna kuna, zabočka srednja škola postat će Centar kompetentnosti, koji će osiguravati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru. Centar će, uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore, dobiti i akademis – ugostiteljski objekt sa smještajnim jedinicama različitih kategorija, koji će kroz segmente poslovanja u realnim situacijama, pružati najbolju praktičnu nastavu polaznicima Centra.
Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar istaknula je kako 30 milijuna kuna za financiranje projekta iznose bespovratna sredstva osigurana iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, temeljem potpisanog sporazuma između Srednje škole Zabok, Grada Zaboka i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
– Projekt planiramo završiti do 1. svibnja 2023. godine, s time da punu funkcionalnost, kako bismo pilotno mogli testirati operativnost centra i planiranih programa, planiramo postići u školskoj godini 2022./2023. Aktivnosti s kojima krećemo su priprema projektno – tehničke dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole zajedno s izvedbenim projektima, zatim sama izgradnja objekta, za koju vjerujemo da će započeti 2021. godine te sve popratne, promotivne aktivnosti i aktivnosti opremanja koje nas u projektu očekuju – rekla je Barilar te dodala kako će Regionalni centar kompetentnosti svojim aktivnostima pokrivati područje sjeverozapadne Hrvatske i velikog dijela kontinentalne Hrvatske.

Tri tisuće kvadrata

– Da bi Centar kompetentnosti mogao postići svoju punu funkcionalnost, potrebno je dograditi i rekonstruirati postojeće kapacitete škole, što znači da ćemo na samom završetku projekta imati više od tri tisuće kvadrata neto površine na kojoj će biti više od 20 učionica za provedbu strukovne nastave u teorijskom dijelu, kabineti, odnosno, trening centri u području ugostiteljstva, odnosno, kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja, zatim sportska dvorana s poligonom te jedan veliki objekt akademis s ugostiteljskim objektom, kako bi učenici i svi polaznici mogli svoje u teoriji stečeno znanje, primijeniti na stvarnim gostima – objasnila je Barilar, dodavši i kako je SŠ Zabok Ministarstvu turizma prijavila i projekt vrijedan 68 milijuna kuna za tzv. soft komponentu.
– Soft komponenta podrazumijeva razvijanje strukovnih programa koji će biti provođeni u samom Centru kompetentnosti u pilotnoj fazi 2023. godine. Bit će tu četiri nova programa strukovnog obrazovanja, 10 novih programa obrazovanja odraslih, zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom i odobrenjima nadležnih institucija, a tu je i veliki broj edukacija samih djelatnika i zaposlenika, kako bi mogli te programe kasnije i provoditi. U taj veliki iznos od 68 milijuna kuna spada i oprema visoke kvalitete, kojom će se opremiti ugostiteljski, kuharski i slastičarski kabinet – rekla je Barilar.
Unutar Centra bit će i tri pokazna hotela sa smještajnim kapacitetima.
Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec zahvalila je partnerima na projektu, među kojima su Krapinsko – zagorska županija, Grad Zabok, Zagorska razvojna agencija, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i škole partneri, te napomenula kako će u sljedećih godinu i pol dana, dok se ne napravi regionalni centar, učenici i profesori srednje škole biti izmješteni.
– Smatram da to neće štetiti kvaliteti našeg obrazovanja i svi se veselimo 2023. godini, kada bi budući Regionalni centar trebao biti u punoj funkciji. To znači da ćemo imati mogućnosti koje do sada nismo imali, angažman na kvalitetnijem obrazovanju većeg broja učenika jer znamo da kadra u turizmu nedostaje, ne samo u Hrvatskom zagorju, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Radit ćemo i na obrazovanju odraslih u sektoru turizma i ugostiteljstva prekvalifikacijama i dokvalifikacijama, što do sada nismo mogli zbog ograničenosti našeg školskog prostora, zatim je tu i obrazovanje nastavnika iz cijele regije i obrazovanje mentora, što će sve doprinijeti kvalitetnijem, većem i boljem razvoju turizma – rekla je Jurec te napomenula kako SŠ Zabok trenutno ima 600 učenika.

Nova zanimanja

– Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo ove godine upisali čak 50 učenika, kuhara i konobara, a vjerujem da će taj broj dodatno porasti uvođenjem novih zanimanja, kao što su slastičari te zanimanja u dvogodišnjem trajanju za učenike koji imaju određene poteškoće u razvoju – kazala je Jurec.
Konferenciji je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, koja je istaknula kako je riječ o projektu od velikog značaja za Zabok.
– Grad Zabok je izuzetno ponosan na sve škole koje djeluju na području grada, a s Regionalnim centrom kompetencija Zabok postaje obrazovno središte ne samo Krapinsko – zagorske županije, nego i šire. Tu su i tri fakulteta koja djeluju na području grada, a sve to zajedno je dokaz uspješne politike i Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka – naglasila je Đurek.
Uz krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, predstavljanju projekta nazočili su i njegovi zamjenici, Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek.
– Županija na projektu sudjeluje s pet milijuna kuna, a vjerojatno će na kraju taj iznos biti i veći zbog sportske dvorane koja je u planu, a koja ne ulazi u ovih 35 milijuna kuna jer bi to bio neprihvatljiv trošak. To znači da, ako u novoj financijskoj omotnici koju tek očekujemo, neće biti natječaja na koji ćemo se moć javiti za izgradnju jednodijelne sportske dvorane s igralištem koje bi trebalo biti na krovu, to znači da će Krapinsko – zagorska županija to morati isfinancirati vlastitim sredstvima, a to znači još dodatnih desetak milijuna kuna. Ali vrijednost ovog projekta se ne može mjeriti u milijunima, ono što ćemo mi dobiti time što će Srednja škola Zabok postati Regionalni centar kompetencija je neprocjenjivo, ne samo za Krapinsko – zagorsku županiju, nego i za sve županije sjeverozapadne Hrvatske, kao i za Zagrebačku županiju i za grad Zagreb te za naše gospodarstvo, naše hotelijere, toplice i ugostitelje jer ćemo biti u mogućnosti stvarati kvalitetan kadar koji je potreban za budućnost razvoja turizma na ovim našim područjima – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba