GOOGLE ZNA što je najviše zaokupljalo pažnju svjetske i domaće javnosti u 2019. godini

EVO ŠTO SMO NAJVIŠE “GUGLALI”: “Na granici”, “Ljubav je na selu”, “Avengersi” i “Rezultati EU izbora” bili su najviše pretraživani pojmovi u Hrvatskoj

Objavljeno: 01.01.2020. JJ

Dok ispraćamo staru 2019. i s radošću dočekujemo novu 2020. godinu, vrijedno je prisjetiti se događaja, osoba i situacija koje su obilježile godinu na izmaku. U tome nam je vjeran partner Google, koji nam putem stranice Google trends daje odgovor na pitanje što se to najviše pretraživalo na internetu tijekom proteklih 365 dana, a samim time i što je to najviše zaokupljalo pažnju javnosti.

Politika i sport

Hrvati su, čini se, najviše zainteresirani za politiku i sport, s obzirom na to da je “najguglaniji” pojam bio “Rezultati EU izbora #hrvatska”, a slijede štrajk, Dinamo – Benfica, rukometno prvenstvo 2019. te Hrvatska – Slovačka, što se odnosi na odlučujuću kvalifikacijsku utakmicu za Europsko nogometno prvenstvo. Od televizijskih serija, sudeći prema Google pretraživanjima, najpopularnija je bila serija “Na granici”, a slijede “Chernobyl”, “Stranger Things”, “Drugo ime ljubavi” te “Fazilet i njezine kćeri”. U kategoriji “reality show”, na prvom je mjestu “Ljubav je na selu”, a slijede “Gospodin savršeni”, “Super par”, “Zvijezde pjevaju” te “Ljepotice i genijalci”.
Od filmova, najviše su se pretraživali “Avengers: Endgame”, “Once upon a time in Hollywood”, “Last Christmas”, “Aquaman” i “The Wizard of Oz”, a od poznatih osoba Tara Thaller, Stipe Miocic, Kristina Mandarina, Lady Gaga i Greta Thunberg.
Na globalnoj razini, najtraženiji pojam bio je “India vs. South Africa”, što znači da ove godine najpopularniji sport nije bio nogomet, već kriket, a radi se o utakmici odigranoj između Indije i Južne Afrike. Slijedi Cameron Boyce, američka zvijezda Disneyevih televizijskih serija, mladi glumac koji je u srpnju 2019. preminuo u 21. godini života. Na trećem je mjestu Copa America, najstarije nogometno kontinentalno natjecanje na svijetu, na četvrtom utakmica Bangladesh vs. India, te na petom mjestu iPhone 11.

Notre Dame

U kategoriji vijesti, na prvom je mjestu Copa America, na drugom Notre Dame, pariška katedrala koju je u travnju 2019. zahvatio požar, a na trećem “ICC Cricket World Cup” – svjetsko prvenstvo u već spomenutom kriketu. Slijedi “Hurricane Dorian”, razorni uragan koji je u rujnu pogodio Bahame, dok je na petom mjestu “Rugby World Cup”, svjetsko prvenstvo u ragbiju.
Od poznatih osoba, u tražilicu su se najviše upisivala imena i prezimena zvijezde američkog nogometa Antonija Browna, brazilskog nogometaša Neymara i mladog influencera Jamesa Charlesa. Među glumcima, najviše su “guglani” bili Jussie Smollett, Kevin Hart, Joaquin Phoenix, Keanu Reeves i Lori Loughlin, od sportaša Antonio Brown, Neymar, Bryce Harper, David Ortiz i Alex Morgan, a od preminulih osoba, uz Camerona Boycea, i Nipsey Hussle, Julen, Karl Lagerfeld i Emiliano Sala. U 2019. godini najviše su se pretraživali filmovi “Avengers: Endgame”, “Joker”, “Captain Marvel”, “Toy Story 4” i “Aquaman”. Najpopularnije pjesme na Googleu bile su “Old Town Road”, “7 Rings”, “Shallow”, “Señorita” i “Memories”, a najpopularniji televizijski sadržaj “Game od Thrones”, “Stranger Things” i “Chernobyl”.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba