U OŠ u Brestovcu Orehovičkom otvorena 3i učionica za istraživačko učenje, interdisciplinarnost i inovacije

MODERNI I INOVATIVNI: “ Ova učionica ima video konferencijski sustav i sve u njoj je usmjereno na podučavanje kroz interaktivnost koristeći robote, tablete i gadgete“

Objavljeno: 28.11.2019. Jožica Miklaužić

U Osnovnoj školi Stjepana Radića Brestovec Orehovički otvorena je 3i učionica, odnosno učionica za istraživačko učenje, interdisciplinarnost i inovacije. Ravnatelj škole Zdenko Kobeščak istaknuo je kako je ideja za ovu učionicu potekla od samih učenika, a u njeno je opremanje uz veliki doprinos roditelja kroz volonterski rad i donaciju materijala, uloženo oko 40 tisuća kuna.

– Ova učionica ima video konferencijski sustav i odjednom se može umrežiti s 45 ustanova te je sve u njoj usmjereno na podučavanje kroz interaktivnost koristeći robote, tablete i gadgete. Svaki učenik ima svoj tablet, a učiteljica frontalno komunicira s učenicima tako da se sve zajedno može događati negdje drugdje, a da učenici opet budu dionici nastave. Ovdje imamo i različite mehaničke i električne uređaje koje pomažu kod učenja fizike, kemije, prirode, matematike i robotike, automatike jer više ne može jedna učionica biti samo za glazbeni ili prirodu nego više područja treba povezivati u jedno. Moramo odgajati djecu da povezuju sva znanja i generiraju nove ideje i prijedloge i da se pripreme za život – naglasio je ravnatelj Kobeščak.

Inovativni koncepti učenja

Titula kume novootvorene 3i učionice pripala je dekanici Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Nini Begičević Ređep.

– Oduševljena sam i velika mi je čast što mogu biti kuma ovoj 3i učionici. To je nešto što bi trebalo biti implementirano u svakoj osnovnoj i srednjoj školi u Hrvatskoj, naravno financijske mogućnosti često to ne dopuštaju međutim ova škola je primjer kako uz proaktivnost, volju, motivaciju te viziju ravnatelja, učiteljica i učitelja, ali isto tako i učenika se isto tako može ostvariti nešto što je na prvi pogled nemoguće. Ova učionica je jedna od rijetkih u Hrvatskoj i upravo je ta učionica vrlo važna za podršku učiteljicama i učenicima u primjeni inovativnih koncepata učenja i poučavanja, a to je ključno, jer digitalna tehnologija služi samo kao podrška, a ljudski su resursi su ti koji su ključni i trebaju koristiti tu tehnologiju kako bi naučili kritički razmišljati i rješavati konkretne probleme, te kako bi se naučili interdisciplinarnosti, a to je ono što nam treba i što će biti potrebno za buduće tržište rada – rekla je dekanica Begičević Ređep te dodala kako je digitalna tehnologija izuzetno važna ali  da ona mora biti stavljena u kontekst i da učenici moraju biti upoznati s digitalnom tehnologijom ali isto tako trebaju znati i na koji način je koristiti kako bi naučili više.

Otvorenju 3i učionice prisustvovao je i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek koji je tom prilikom pohvalio ideju ravnatelja.

Tehnika 21. stoljeća

– Bit ove učionice je priprema za budućnost, da djeca  vide što ih očekuje, jer kada će oni završiti svoje obrazovanje pojavit će se zanimanja koja danas uopće ne postoje. Tako da trebamo pripremati već sada učenike za takva zanimanja, a dobar korak u tome je otvaranje ovakve učionice. Ovdje vidimo svu tehniku 21. stoljeća na jednom mjestu i to je ono čemu trebamo težiti – rekao je zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

Najzadovoljniji novootvorenom učionicom svakako su sami učenici škole pa je tako Robert Galic učenik četvrtog razreda istaknuo kako su svi zajedno osmišljavali ovu učionicu u kojoj će još mnogo toga moći naučiti. Jan Celjak također učenik četvrtog razreda rekao je kako je uživao dok je radio na učionici i kako je ona najbolja u cijeloj školi, a s njime se složio i njegov kolega Dino Celjak koji je kazao da je učionica stvarno sjajna.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba