Prije 28 godina, umro je Freddie Mercury, legendarni pjevač grupe Queen i jedan od najvećih rock’n’roll pjevača u povijesti

VIDEO: Prisjetimo se legendarne izvedbe skladbe “Bohemian Rhapsody”, profesora i učenika Glazbene škole Varaždin

Objavljeno: 24.11.2019. zagorjeinternational

Prije točno 28 godina, otišao je jedan od najvećih rock’n’roll pjevača u povijesti. U 45. godini života, preminuo je Freddie Mercury, pravim imenom Farrokh Bulsara, legendarni pjevač grupe Queen, nakon što je samo 24 sata prije objavio da je HIV pozitivan. Presudio mu je bronhitis.

Novo ime

Freddie je volio raskalašeno ponašanje, pa bi nekad tijekom noći znao spavati i sa šestoricom muškaraca, no, obitelj i prijatelji ipak su ga znali kao stidljivog čovjeka koji je obožavao mačke. Bio je rođen 1946. godine u Zanzibaru, gdje je njegov otac, inače Indijac, radio u britanskom uredu. U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, pa je Freddie izradio i poznati logo grupe. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Kad je Staffell otišao iz sastava, na njegovo je mjesto došao Freddie. Promijenio je koncept i izgled grupe, a Mercury je dao i novo ime grupi, koja je s radom počela 1970. godine.

Talent za pisanje

Smatra se jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti, a imao je i izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Njegova uvjerljivo najbolja i najpoznatija pjesma je “Bohemian Rhapsody”. Njegova obitelj nikad nije znala da je gay, a do posljednjeg trenutka tajio im je kako je HIV pozitivan. Iako je bio deklarirani homoseksualac, njegova najveća ljubav bila je Mary Austin, s kojom je bio u vezi šest godina, prije slave s grupom Queen. Ostali su u dobrim odnosima sve do njegove smrti, a Mary je jedina osoba koja zna gdje je urna s Freddiejevim ostacima, piše Večernji.hr.
Povodom obljetnice Freddijeve smrti, prisjetimo se tradicionalnog Fašničkog koncerta Glazbene škole u Varaždinu i posebno upečatljivog zajedničkog nastupa profesora i učenika, koji su izveli skladbu “Bohemian Rhapsody”, uz glazbenu pratnju profesora solfeggia i voditelja dječjeg zbora mlađeg i starijeg uzrasta Tomislava Cvrtile, koji je prilikom izvedbe skladbe utjelovio legendarnog Freddieja Mercuryja, izazvavši ovacije publike.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba