NAJBOLJI U EUROPI: DND Zabok projektom “Zdravo i fino“ osvojilo nagradu “2019 EU Health Award“ koja im je donijela i 100 tisuća eura

“Ovo je kruna našeg rada, prepoznat je naš ogroman trud, koncept projekta i dugogodišnja predanost tome”

Objavljeno: 21.10.2019. Jožica Miklaužić

Društvo “Naša djeca“ Zabok s projektom “Zdravo i fino“ pobijedilo je u kategoriji nevladinih organizacija za europsku nagradu “2019 EU Health Award“ Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih. Predstavnice DND – a Zabok Snježana Krpes, Anka Ilinčić, Dubravka Kolarić, Jana Borovčak s voditeljicom projekta Jasenkom Borovčak sudjelovale su na Ceremoniji proglašenja Nagrada u Bruxellesu te primile ovu prestižnu Nagradu.

Zdrava prehrana

Europska komisija je ovogodišnju nagradu posvetila inicijativama gradova, nevladinih organizacija i škola koje su pridonijele ili doprinose visokom stupnju javnozdravstvenih politika u Europskoj uniji te osmišljavaju i provode projekte prevencije i smanjenja pretilosti u djece i mladih. DND Zabok još od 2012. godine na inicijativu same djece, članova i članica Dječjega gradskog vijeća pokreće projekt „Zdravo i fino“ čiji je cilj promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o problemu pretilosti u djece i mladih. Projekt se provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog, Dječjim vrtićem “Zipkica“, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND Hrvatske uz financijsku podršku KZŽ i Ministarstva znanosti i obrazovanja, te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva.
Prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100.000 eura koje će DND Zabok uložiti u daljnji razvoj projekta “Zdravo i fino“.
– Konkurencija je bila velika, jer su uz nas bile udruge iz Danske i Francuske, također s vrlo uspješnim projektima tako da je ovo doista kruna našega rada i presretni smo što je prepoznat naš ogroman trud, koncept projekta te dugogodišnji predan i kvalitetan rad – rekla je Jasenka Borovčak, voditeljica projekta.

Kreativne aktivnosti

U okviru projekta provode se raznolike aktivnosti: radionice zdravoga kuhanja za djecu, jedinstven CD „Zdravo i fino“ s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdravlje djece, eko-vrtlarenje s djecom, vršnjačka edukacija u školi, kreativne radionice u vrtiću, edukativne šetnje zagorskim krajem koje promoviraju važnost tjelesnog kretanja, kampanje putem plakata s dječjim sloganima i porukama, kalendari koji promoviraju važnost konzumiranja voća i povrća, lutkarski igrokazi, kratki animirani film za djecu, savjetovanje za stručnjake “Holistički pristup zdravlju djeteta“, a izdane su četiri kuharice za djecu i roditelje: “Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, “Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“, “Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i nova kuharica upravo izašla iz tiska “Zdrava i fina jela Lijepe Naše“. Upravo ova paleta inovativnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti osvojila je žiri, sastavljen od poznatih stručnjaka i savjetnika u Europskoj komisiji, kao i voditelja europskih institucija iz redova liječnika, nutricionista, istraživača, sveučilišnih profesora, donositelja EU programa vezanih uz zdravlje, zdravu i sigurnu hranu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba