Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji pomoćnika Zdravka Tušeka posjetila općinu Jesenje i Radoboj te obećala suradnju i pomoć pri realizaciji budućih projekata

Do kraja godine za razvoj zagorske poljoprivrede bit će izdvojeno gotovo milijardu kuna

Objavljeno: 13.09.2019. Jožica Miklaužić

Nakon što je nazočila jučerašnjem svečanom otvorenju 27. po redu Zagorskog gospodarskog zbora, ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji svog pomoćnika Zdravka Tušeka, posjetila je općine Radoboj i Jesenje, gdje ju je dočekao načelnik Andrija Ranogajec, koji je iskoristio priliku da zahvali ministrici na suradnji i potpori pri projektu izgradnje dječjeg vrtića.
– Jedan od kapitalnih projekata općine Jesenje od njenog osnivanja, svakako je izgradnja dječjeg vrtića, za što smo upravo od Ministarstva poljoprivrede putem EU fondova dobili 7,4 milijuna kuna. Vrtić će biti kapaciteta pedesetero djece u tri mješovite odgojne skupine, a cijeli se projekt trenutno nalazi u fazi početka radova. Odabran je izvođač i potpisan je ugovor s njime, tako da bi kroz koji dan trebali početi s radovima – otkrio nam je načelnik Ranogajec te dodao kako je s ministricom razgovarao i o mjerama koje Ministarstvo poljoprivrede pruža lokalnim OPG–ovcima i mladim poljoprivrednicima.

Strukturne teme

– Prošli smo kroz mjere koje su naši poljoprivrednici, odnosno, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ostvarila putem Ministarstva poljoprivrede, te smo posjetili i OPG Ivana Habijanca, koji je upravo kroz te mjere ostvario potporu za sadnju krušaka. Razgovarali smo isto tako i o budućim mjerama koje će biti aktivne i pružati se putem ruralnog razvoja i ministarstva, a dobili smo i kontakte te nam je obećana suradnja i pomoć pri idućim projektima koje ćemo ostvarivati, tako da smo izuzetno sretni i zadovoljni te se zahvaljujemo ministrici na posjetu našoj općini – rekao je načelnik Ranogajec.
Ministrica Vučković je naglasila kako joj je iznimno drago što je uz Krapinu imala priliku posjetiti i ove dvije općine i njihova obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su, kako kaže dobri, i vrijedni korisnici ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.
– Poljoprivrednici su iskazali zadovoljstvo mjerama, a isto tako imaju prijedloge kako da to bude još bolje i efikasnije, što su njihovi sljedeći koraci u kojima bi ih trebali popratiti. A problematika koju iskazuju nije lako rješiva, zato što je to vrsta ljudi koja sama rješava sve što je moguće, tako da ono što oni ne uspijevaju riješiti, znači da je zbilja jako, jako teško. Razgovarali smo isto tako i o ozbiljnim i potrebnim strukturnim temama koje se tiču kako njih na tim malim gospodarstvima, tako i cijele Hrvatske, a to je prije svega okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, zatim projekti navodnjavanja i slično. Smatram da Program ruralnog razvoja nosi dobru poruku, ipak imamo dvije tisuće mladih nositelja poljoprivrednih gospodarstava više nego prije tri godine, imamo isto tako i nakon nekoliko godina prve pozitivne statističke pokazatelje u 2018. godini. Mislim da će ulaganja koja su stvarno iznimna, a pritom ne govorim o izravnim potporama, nego o onim strukturnim u Programu ruralnog razvoja, biti sve veća i veća. Za sada smo ugovorili preko 13 milijardi kuna, a 7,5 milijardi kuna je već potrošeno, odnosno, isplaćeno za investicije koje se već odvijaju i po tijeku isplata Program ruralnog razvoja se pokazuje kao najučinkovitiji program u Hrvatskoj – rekla je ministrica Vučković.

Raspisivanje natječaja

Obilasku općina i njihovih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prisustvovao je i pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek.
– Imali smo priliku razgovarati s nekoliko poljoprivrednika, a ono što me veseli, je da smo razgovarali s vlasnicima malih obiteljskih gospodarstva koji su se pokazali vrlo uspješnima u organizaciji svoje poljoprivredne proizvodnje, ali još više u iskorištavanju prilika koje im pružaju EU fondovi u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ove dvije općine su i kao općine imale neka dobra iskustva, konkretno u općini Jesenje se gradi vrtić iz Programa ruralnog razvoja, ali smo saznali da imamo i 15–ak malih poljoprivrednih proizvođača koji su se javila na mjeru za male poljoprivrednike i tako su sebi nabavili potrebnu mehanizaciju, životinje ili su izgradili trajne nasade kako bi proširili svoju poljoprivrednu proizvodnju. Isto tako smo ovdje u Radoboju posjetili jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje se već dvije generacije bavi proizvodnjom voća koje isto tako prerađuju u rakije i sokove, imaju svoju hladnjaču, a čuli smo i da će imati prilike izgraditi kušaonicu, a sve to opet financirano iz Programa ruralnog razvoja. Ako gledamo ukupno na području Krapinsko – zagorske županije, iz Programa ruralnog razvoja je gotovo pola milijarde kuna do sada ugovorenih financijskih sredstava, negdje oko 35 posto tih sredstava je već isplaćeno, a ako tu dodamo i direktna plaćanja kojima direktno pomažemo poljoprivrednim proizvođačima, onda ćemo već početkom sljedeće godine premašiti gotovo milijardu kuna iz EU fondova u poljoprivredu na području ove naše županije. Ono što smo vidjeli danas, pokazuje da su se upravo poljoprivrednici prisiljeni na neki način i konfiguracijom terena i načinom na koji moraju uzgajati svoje poljoprivredne proizvode pokazali sposobnima i mudrima te iskoristili benefite europskih fondova i uspješno posluju i rade. Očekuje nas i daljnje raspisivanje natječaja i za male kao i za mlade poljoprivrednike, a radi se o čitavom nizu mjera koje će pomoći razvoju zagorske poljoprivrede – zaključio je Zdravko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba