HRVATSKA SLAVI VELIKU GOSPU: Posebno svečano je u Tuhlju i Pregradi, Svetištu Majke Božje Gorske u Loboru, te u Mariji Bistrici, gdje je misno slavlje predvodio kardinal Josip Bozanić

“Hrvatski je narod u marijanskim svetištima od svoje Majke i Kraljice stoljećima tražio i dalje traži potporu i snagu za duhovnu obnovu”

Objavljeno: 15.08.2019. zagorjeinternational

Svetkovina je Velike Gospe. Marijanska svetišta diljem Lijepe Naše ispunjena su rijekama hodočasnika, a posebno je svečano u Hrvatskom nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke, gdje je središnje misno slavlje u 11 sati predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.
– Draga braćo i sestre, Velika Gospa je hrvatski ljetni Božić. Ovaj nam blagdan samim slavljem daje osjetiti snagu vjere i pomaže jače živjeti odlike našeg kršćanstva. Identitet hrvatskoga kršćanstva duboko je obilježen marijanskom pobožnošću. Crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji i Marijina svetišta diljem naše domovine preplavljena su danas mnoštvom Marijinih štovatelja, jer na neki način svi mi osjećamo da se danas kao vjernici, katolici, trebamo naći zajedno kod Isusove i naše Majke, Presvete Bogorodice Marije – istaknuo je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi.

Vjekovna tradicija

– I mi smo sada okupljeni u ovom svima nama dragom prošteništu Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. I nije slučajno što smo sada ovdje. Mi ovime živimo i potvrđujemo vjekovnu tradiciju hrvatskih vjernika. Ovaj sabrani, sveti narod Božji, kako bi to rekao papa Franjo, ima svoje lice, svoju povijest, ima svoj identitet i svoje poslanje. Braćo i sestre, rekli smo da je marijanska pobožnost duboko obilježila identitet hrvatskoga kršćanstva. Sveti papa Ivan Pavao II., po povratku u Rim, nakon što je na ovome mjestu proglasio blaženim pastira Crkve zagrebačke, kardinala i mučenika Alojzija Stepinca, u osvrtu na Apostolski pohod Hrvatskoj, 7. listopada 1998. godine u općoj audijenciji rekao je: “Ovo je vrlo značajna činjenica. Naime, kada se jedan narod suoči s trenucima muke i križa, vrlo snažno, kao ni u jednoj drugoj zgodi, osjeti povezanost s Kristovom Majkom te mu ona postaje znak nade i utjehe. Tako je bilo u mojoj domovini, u Poljskoj, tako je bilo i u Hrvatskoj i u svakoj drugoj kršćanskoj naciji koja je bila izložena teškim povijesnim iskušenjima”. Dragi vjernici, hrvatski je narod u marijanskim svetištima od svoje Majke i Kraljice stoljećima tražio i dalje traži potporu i snagu za duhovnu obnovu. Naša su svetišta mjesta posebne evangelizacije. Ovdje se u ispovjedi pomirujemo s Bogom da bismo unosili mir u naše obitelji i sredine u kojima živimo. Veliki događaji u životu hrvatskoga naroda uvijek su na neki način vezani uz Mariju i njezinu nebesku pomoć. I drevna i suvremena povijest našega naroda, naše istinske obnove i oslobođenja, svoje uporište nalaze u zagovoru Presvete Bogorodice Marije – poručio je kardinal Bozanić.

Procesija sa svijećama

U srijedu, u predvečerje svetkovine, održana je procesija sa svijećama na kalvariji, a u 22 sata sveta misa na otvorenom.
Velika Gospa posebno se slavi i u župama Uznesenja Marijina u Pregradi i Tuhlju, kao i u Svetištu Majke Božje Gorske u Loboru.

 

Tuhelj

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba