Zagorski štrukli dobili su zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, pa je tim povodom najavljeno kako će na svim ulazima u KZŽ stajati veliki plakati koji će obavještavati turiste o svim zaštićenim proizvodima u županiji, a uskoro se kreće i prema europskoj zaštiti

ŠTRUKLI SU AMBASADOR KVALITETE I TRADICIJE ZAGORJA: “Prva smo europska regija koja će imati europsku zaštitu glavnog jela, priloga i deserta”

Objavljeno: 29.07.2019. ivanabelosevic

Ministarstvo poljoprivrede je, nakon postupka provedenog po zahtjevu Udruge za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda “Tradicija Zagorja”, donijelo rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva zagorski štrukli/ zagorski štruklji – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Na tu je temu održana konferencija za medije u poduzeću ZMH Horvat u Konjščini, čiji su predstavnici odnijeli pobjedu na ovogodišnjoj “Štruklijadi”, tradicionalnom natjecanju u pripremi zagorskih štrukli.

Certificirana oznaka

Tom je prilikom predsjednik Udruge “Tradicija Zagorja” Matija Gulija rekao kako nije prošlo puno vremena od kako je objavljena europska oznaka za zagorske mlince, a Udruga je sada dobila rješenje da i zagorski štrukli idu istim putem.
– Drago mi je da smo ovdje i da na stolu imamo zagorske štruklje. Proces zaštite je trajao nekoliko godina, svi članovi Udruge su se ujedinili kako bi napravili zajedničku recepturu i definirali što je to postupak proizvodnje zagorskih štrukli. Zaštitom su obuhvaćene sve varijante – postupak izrade, receptura i proizvod kao svježi, pečeni i smrznuti. Štrukli se ne rade samo u Zagorju, nego i šire i zbog toga je jako bitno da smo došli do ovoga, kako bismo zaštitili ono što je izvorno u zagorskim štruklima, a to je ručni rad koji je kod nas specifičan i prenosi se s koljena na koljeno, a u Zagorju ga prenose bake i mame na kćeri i unuke. Ovaj zahtjev za zaštitu predali smo u kolovozu 2018. godine i postupak odobrenja od strane Ministarstva poljoprivrede trajao je godinu dana. Očekujem da će se članovi Udruge vrlo brzo uključiti u ishođenje prava korištenja naziva zagorski štrukli i da će vrlo brzo imati oznaku. Napravili smo i istraživanje tržišta i naši kupci prepoznaju zagorske štrukle kao izvorni zagorski proizvod – istaknuo je Gulija.
Potpredsjednik Udruge Ivan Đurkin Benković kazao je da su zagorski štrukli jedno kulturno i nematerijalno dobro i nezaobilazni ambasador kvalitete i tradicije u turizmu Krapinsko – zagorske županije.
– S ovom oznakom dobili smo još jednu potrebnu prepoznatljivost u našoj državi i šire. Na prezentaciji i promociji ovog proizvoda radi se dugi niz godina, a cilj je goste dovesti u naše hotele, restorane i obiteljska gospodarstva i uvjeriti ih u kvalitetu tog proizvoda – naglasio je Đurkin Benkotić.
Ivana Horvat iz tvrtke ZMH Horvat rekla je da je zaštita jako bitna, jer njome čuvaju tradiciju, recepte i načine kako su se proizvodili štruklji koje su radile naše bake.
– Proizvodimo smrznute zagorske štrukle usklađene s recepturom i vidimo veliki potencijal prilikom pozicioniranja na tržištu. Ti štrukli su unutar mjesec dana na policama diljem maloprodajnih lanaca, te smo izuzetno ponosni što taj proizvod možemo prenijeti i do ostatka Hrvatske, a uskoro, nadam se, i van nje, jer se upravo na tome i radi. Zahvaljujem svima na trudu i doprinosu da se dođe do ove zaštite, ali i našim djelatnicima, koji već dvije godine razvijaju ovaj proizvod. Nadam se da smo sad došli do onoga kakav taj proizvod treba biti izgledati – pojasnila je Horvat.

Brendiranje proizvoda

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki rekla je da poduzeće već radi po recepturi i nakon ove zaštite bit će certificirani proizvođač štrukla.
– Već danas zagorski štrukli izlaze na tržište kao smrznuti proizvod. Pozivam sve naše ugostitelje i hotelijere da prionu certificiranju, jer sad imamo recept koji je zaštićen stručnim radom i sa svim omjerima sastojaka. Time promoviramo naš proizvod i Krapinsko – zagorsku županiju – istaknula je Hubicki.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da nam ova zaštita nudi nove mogućnosti.
– Krenut ćemo odmah i prema europskoj zaštiti i bit ćemo prva regija u Europi koja će imati europsku zaštitu glavnog jela, priloga i deserta. Čim dobijemo tu zaštitu, na svim službenim ulazima u Krapinsko – zagorsku županiju stajat će veliki plakati koji će obavještavati sve turiste da ulaze u regiju u kojoj su ovi proizvodi zaštićeni, kako bi ih motivirali da stanu i da u našim restoranima probaju jedan takav ručak. Zagorski štrukli su poznati u svijetu na desetke godina i rijetkost je da kad bilo koji predsjednik strane države, premijer ili princ dolazi u Hrvatsku, da na meniju nisu servirani zagorski štrukli. Našim proizvođačima ćemo omogućiti lakše plasiranje tog proizvoda na europsko tržište i želimo se brendirati kao regija koja će među prvima zaštititi sve ono što se može zaštititi, s obzirom na to da smo došli do nacionalne zaštite s bagremovim medom i s njime ćemo krenuti u europsku zaštitu. Svaki restoran koji će nuditi štruklje po ovom zaštićenom receptu, dobit će jednu tablicu, kojom će svakom gostu garantirati da su štrukli pripremani tako kako je navedeno u zaštiti. Prezentaciju europske zaštite zagorskih štrukli imat ćemo u Bruxellesu ili u Odboru regija ili Vijeću Europe i ondje ćemo je proslaviti i prezentirati sve ono što smo kao regija zaštitili – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba