POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU PROJEKTNE DOKUMENTACIJE: U Dvorcu Stubički Golubovec 2023. godine mogao bi biti otvoren prvi hrvatski znanstveni centar

“Radimo nešto što još nitko u svijetu nije napravio – spriječit ćemo propadanje zaštićenog spomenika kulture i dati mu znanstveni ‘štih'”

Objavljeno: 23.07.2019. zagorjeinternational

U prostorima Dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, održano je potpisivanje ugovora za izradu arhitektonske i projektne dokumentacije za rekonstrukciju dvorca, koja će obuhvatiti i gospodarske zgrade te pripadajući perivoj za znanstveni park, odnosno, projekt Znanstveno edukativno – zabavnog centra, u kojem će se znanost i tehnologija javnosti prezentirati na zanimljiv i edukativan način.
U uvodnom govoru, pročelnica Upravnog odijela Krapinsko – zagorske županije za javnu nabavu i europske fondove Vlatka Mlakar, istaknula je kako je procijenjena vrijednost nabave bila 1.908.750 kuna, a kao najpovoljniji ponuditelj izabrana je zajednica ponuditelja Arhinatura d.o.o. iz Zaboka i IPC – inženjering d.o.o iz Ivanca.

Rok izrade

– Postupak je objavljen u ožujku ove godine, a otvaranje ponuda bilo je u travnju. Na natječaj se javilo sedmero potencijalnih ponuditelja. Usluga izrade projektne dokumentacije obuhvaća arhitektonski snimak postojećeg stanja s foto dokumentacijom, geotehničke elaborate i elaborate o ispitivanju konstrukcije, idejno rješenje, glavni projekt te projekt unutarnjeg uređenja, a rok izrade projektne dokumentacije je šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora – pojasnila je Mlakar.
Prije potpisivanja ugovora, prisutnima se obratio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.
– Prije dvije godine, kad smo krenuli, znali smo da je to projekt na duge staze. Revitalizacija ovog zdanja, koje zahvaljujući našoj udruzi Kajkavijana, koja tu boravi svakodnevno, uspijeva nekako opstati u solidnom stanju, zatim revitalizacija perivoja koji je nekad krasio ovo područje i izgradnja nove zgrade na temeljima nekadašnje gospodarskoj zgrade, izuzetno puno znače kako za Donju Stubicu, tako i za cijelu županiju. Ova dokumentacija nam je uvjet da krenemo dalje i pokušamo doći do sredstava da taj projekt realiziramo – rekao je Gospočić.
Krešimir Čanić, predstavnik Zadruge ZEZ i Udruge “Profesor Baltazar”, koji od samog početka sudjeluju na projektu, naglasio je kako će to biti jedini znanstveni centar u Hrvatskoj, a osnovna mu je svrha da se educiraju generacije, kroz popularizaciju znanosti.
Ugovor su potpisali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predstavnik zajednice ponuditelja Dražen Boić.
– Neobično nam je drago da smo se uspjeli izboriti za ovu priliku da obnovimo ovaj značajan primjer građevinske baštine. Ovo je, naravno, izazov za svakog arhitekta, a za mene posebno, zato što i živim i radim u okolici i dolazim u ovaj prostor odmalena. Pod našim stručnim nadzorom uspješno je obnovljen i Dvorac Bračak i pretvoren u energetski centar, a drago mi je da će i ovaj prostor dobiti javnu namjenu – rekao je Boić.

Nacionalni projekt

Da je ovo projekt važan za čitavu Hrvatsku i da se njime mijenja slika obrazovanja, znanosti i kulture u Krapinsko – zagorskoj županiji, potvrdio je i župan Željko Kolar.
– Radimo nešto što još nitko u svijetu nije napravio, a to je da jedan ovakav zaštićeni spomenik kulture spriječimo od propadanja i damo mu znanstveni “štih”, čime ćemo ne samo zainteresirati mlade ljude za znanost i da uče kroz igru, nego ćemo omogućiti i znanstvenicima da ovdje prezentiraju svoje znanstvene projekte i razmjenjuju znanja i iskustva s čitavim svijetom. Budući da je riječ o nacionalnom projektu, radit ćemo ga u suradnji s Vladom RH i sa svim nadležnim ministarstvima, hrvatskim županijama i mnogim znanstvenim institutima koji su nam dali podršku – kazao je župan Kolar te dodao kako ukupna vrijednost projektne dokumentacije iznosi 1.359.212 kuna, te da je dosad za otkup dvorca i studije koje su izrađene investirano 1.164.000 kuna.
Na upit novinara kada bi ZEZ trebao biti otvoren i koji su točno izvori financiranja, župan Kolar je rekao kako se prvenstveno oslanjaju na europske fondove, ali da su isto tako u razgovorima s Ministarstvom regionalnog razvoja, Ministarstvom obrazovanja i Gradom Zagrebom, da su sve te institucije svjesne važnosti tog projekta, te da čvrsto vjeruje kako do 2023. godine ovaj projekt može zaživjeti u punoj snazi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba