U sklopu projekta Lokalni volonterski centar “Orkas“, održan ciklus radionica “Volontiranje na kvadrat”

Mladi volonteri iz Marije Bistrice, Gornje Stubice i Oroslavja uređivali školska dvorišta i igrališta

Objavljeno: 12.06.2019. JM

U razdoblju od ožujka do lipnja, provodio se ciklus informativno – edukativnih radionica “Volontiranje na kvadrat“ te volonterskih akcija namijenjenih djeci i mladima. Radionice su se održavale u sklopu projekta Lokalni volonterski centar “Orkas“, koji provodi Udruga mladih Feniks u partnerstvu s gradovima Oroslavje i Donja Stubica, općinama Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće i  Jakovlje, te s Osnovnom školom Oroslavje, Srednjom školom Oroslavje, Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica, i OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Primjeri dobre prakse

Na interaktivnim radionicama, učenici su se upoznali s osnovnim pojmovima vezanima uz volonterstvo, pravima i obvezama volontera i organizatora volontiranja, dobrobitima i prednostima volontiranja, kao i s mogućnostima volontiranja, odnosno, na koji se način i oni sami mogu uključiti u volonterske aktivnosti. Kako bi se dodatno informirali, motivirali i potaknuli na volontiranje, u sklopu svake radionice mogli su čuti i primjere dobre prakse, kako bi im se pobliže približio rad volonterskog centra.
Nakon završetka teorijskog dijela radionice, učenici su sudjelovali u volonterskim akcijama, pa su tako osnovnoškolci iz Marije Bistrice uredili okoliš školskog dvorišta, dok su učenici gornjostubičke osnovne škole uredili školsko igralište. OŠ Oroslavje je imala zasebnu volontersku akciju, a odnosila se na uređenje školskog vrta i školskog igrališta Područne škole Krušljevo, dok su učenici SŠ Oroslavje uređivali Park Vranyczany.

Dobrobit za drugog

Radionicama “Volontiranje na kvadrat”, djeca i mladi se od rane dobi senzibiliziraju za volontiranje te se potiču na sudjelovanje u volonterskim aktivnostima, kako bi svoje slobodno vrijeme iskoristili na aktivan, a ujedno i koristan način, ostvarujući dobrobit za nekog drugog, te zajedničku dobrobit.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba