U Bruxellesu održan sastanak Političkog odbora velike europske inicijative Sporazum gradonačelnika, na kojem je sudjelovao i Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE

“Pitanje promjene klime više nikada neće izostati niti iz jedne političke kampanje”

Objavljeno: 31.05.2019. zagorjeinternational

Europske mreže spremne su za novi Parlament i novu Europsku komisiju, istaknuto je na sastanku Političkog odbora velike europske inicijative Sporazum gradonačelnika, održanom u Bruxellesu, na kojem je, uz gradonačelnike Stockholma, Seville, Pariza, Heidelberga i Växjöa te predsjednika provincije Barcelona, sudjelovao i jedan Hrvat – Julije Domac, kao predsjednik FEDARENE – Europskog udruženja regija i energetskih agencija.

8000 gradova i općina

Sporazum gradonačelnika, koji je krenuo kao pokret gradova, danas okuplja preko 8000 ambicioznih gradova i općina širom Europske unije, koji sami provode značajne projekte, ali i zahtijevaju veću potporu Europske komisije i nacionalnih vlada u obuzdavanju i prilagodbi klimatskim promjenama. Pitanje promjene klime više nikada neće izostati iz niti jedne političke kampanje, bez obzira radilo se o europskim, nacionalnim ili lokalnim izborima, naglasio je uvodno EU povjerenik za klimu i energiju Miguel Arias Cañete. Pokazuje to i novi sastav Europskog parlamenta, u kojem će grupacija Zelenih igrati značajnu ulogu, ali tema energije i klime neće biti strana niti jednoj grupaciji. Već sada je jasno da će buduća europska politika morati još više voditi računa i o ruralnim područjima, o problemima energetskog siromaštva, a da tema energetske tranzicije neće biti rezervirana samo za bogate i razvijene europske gradove i regije.
U dijalogu gradova i europskih dužnosnika, u kojem je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije Maroš Ševčović, Julije Domac je upozorio da višerazinsko upravljanje ne znači tisuće stranica planskih dokumenata, nego akciju koja će ujediniti vlade, regije, gradove, mlade koji štrajkaju za klimu i privatne partnere – europske poduzetnike i industriju.

Promjena paradigme

– Iako gradovi i regije širom Europske unije primjerom pokazuju kako se radi ambiciozni projekti, a ambicijom višestruko nadmašuju nacionalne vlade, u većini nedavno izrađenih klimatsko – energetskih planova, oni se uglavnom ne spominju, a u samoj izradi nisu ni sudjelovali. Pozicioniranje inicijative Sporazuma gradonačelnika kao zastupnika gradova i regija u procesu pregovora s nacionalnim vladama bit će jedan od najvažnijih prioriteta u sljedećem sazivu europskih institucija – zaključio je Domac.
Europski gradovi pozivaju i na potpunu promjenu paradigme – umjesto poticanja električne mobilnosti u individualnom prometu, zagovara se značajna redukcija individualnog prometa u gradovima te prelazak na masovni javni prijevoz koji će se bazirati na električnoj energiji i vodikovim gorivim ćelijama. Gradovi predlažu i potpuno ukidanje subvencija za fosilna goriva i nuklearnu energiju, a poticanje obnovljivih izvora energije trebalo bi se potaknuti i kroz oporezivanje emisije ugljika. Tako prikupljena sredstva mogla bi se usmjeriti u tzv. Fond za planetu, iz kojeg bi se financirali ambiciozni projekti sa značajnim učinkom na obuzdavanje promjene klime i prilagodbu klimatskim promjenama.
Na sastanku u Bruxellesu, pokazan je i FEDARENE-ov manifest, novi programski dokument namijenjen budućim zastupnicima u Europskom parlamentu, kako bi ih se informiralo o pitanjima energetske tranzicije i mogućnostima koje otvaraju europska suradnja i ambiciozni gradovi i regije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba