Sufinancira se sudjelovanje i organizacija tečajeva, osposobljavanje, predstavljanje na sajmovima, prezentacija poljoprivrednih proizvoda…

POTPISANI UGOVORI: Za 16 poljoprivrednih udruga, Županija osigurala 222.456 kuna

Objavljeno: 13.05.2019. ivanabelosevic

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar potpisao je ugovore sa 16 korisnika koji su preko javnog natječaja za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga KZŽ, u ovoj godini ostvarili pravo na bespovratne županijske potpore.
Zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako je za taj natječaj Krapinsko – zagorska županija osigurala 222.456 kuna.
– Mogle su se prijaviti sve udruge koje su registrirane na području županije, a prihvatljive aktivnosti su sudjelovanje i organizacija tečajeva, osposobljavanje i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, sudjelovanje na sajmovima te prezentacija poljoprivrednih proizvoda i slično. Na natječaj je stiglo 17 prijava, a jedna nije zadovoljavala uvjete – istaknuo je Ferek – Jambrek.

Najteža grana

Župan Kolar je kazao kako i današnje vremenske prilike pokazuje da je poljoprivreda najteža industrijska grana.
– Uz sav trud, znanje i energiju koju ulažete, na kraju netko drugi odlučuje hoćete li biti uspješni ili neuspješni, što u drugim granama nije tako. Mi smo za ovu godinu kroz devet mjera pripremili 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pomoć našoj poljoprivredi i to radimo kontinuirano. Od vas poljoprivrednika očekujem, kad završite putovanja, edukacije i slično, da napišete jednu malu opasku predlažete li nešto novo, smatrate li da bi nešto trebalo mijenjati u samom natječaju ili slično, pa ćemo o tome razgovarati – istaknuo je Kolar te se osvrnuo na odluku Državnog hidrometeorološkog zavoda na obranu od tuče, prema kojoj se KZŽ neće braniti raketama, nego samo prizemnim generatorima.

Nova mjera

– Zavod je ukinuo branjenje Zagorja raketama, mi smo se s njima i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem dopisivali o tome, ali je odluka Zavoda, uz potporu ministarstva poljoprivrede, takva, da se sjeverozapadna Hrvatska ne grani raketama, nego će se raketama koje su ostale od prije, braniti područje Slavonije. To je čudna odluka, jer bi bilo logično da se branimo ili svi ili nitko. Na području Krapinsko – zagorske županije imamo 28 postaja s prizemnim generatorima, koliko će nas oni zaštititi, ne znam. S obzirom na to da u Europskoj uniji nema ni jedne zemlje koja se od tuče brani raketama, vjerujem da je to na tragu toga da se ukine, no onda bi trebalo uvesti nove mjere za zaštitu, trebao bi se izdvojiti novac za mreže i osiguranja, da se tako poljoprivrednicima anulira šteta. Mi smo spremni novac koji smo davali Zavodu, povećati i za sljedeću godinu napraviti mjeru kojom bi poljoprivrednicima omogućili kupnju zaštitne mreže i pokrili troškove osiguranja – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba