Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ugostio učenike iz Njemačke koji su na međunarodnoj razmjeni u Krapini – među njima je i Luka Šimić iz Kölna, podrijetlom iz Trogira

OVDJE IM JE SUPER: “Jako sam sretan što sam u zemlji svojih roditelja”

Objavljeno: 13.05.2019. ivanabelosevic

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović u Gradskoj je vijećnici ugostio 13-ero učenika iz Njemačke, koji su na međunarodnoj razmjeni u Krapini. Profesorica njemačkog jezika iz Srednje škole Krapina Jasna Sutlović rekla je da krapinska srednja škola već treću godinu zaredom surađuje u razmjeni učenika sa školom Gottfried-Kinkel-Realschule iz Erftstadta.
– S nama u kombinaciji je i Osnovna škola “Ljudevit Gaj“ iz Krapine, jer su učenici iz Erftstadta sedmi, osmi, deveti i deseti razred, tako da u razmjeni sudjeluju gimnazijalci prvog i drugog razreda te učenici sedmog i osmog razreda iz osnovne škole. Ukupno je iz Njemačke 13-ero učenika koji su ovdje smješteni u obiteljima, a naših je šest učenika iz srednje škole i sedam iz osnovne. Susreti se odvijaju dva puta godišnje, mi u jesen, u rujnu ili početkom listopada putujemo u Erftstadt i boravimo tamo tjedan dana, gdje nam pokazuju užu i širu okolicu grada i odvedu nas u obližnje povijesne gradove. Prošle godine posjetili smo i njihov neandertalski muzej, a kad oni dođu k nama u proljeće, ovaj put u svibnju, u tjedan dana im pokazujemo glavni grad i njegovu okolicu i dva ih dana vodimo na Jadran. Ove smo godine bili u Istri – otkrila nam je Sutlović, dodavši kako se u SŠ Krapina polaže ispit za dobivanje njemačke jezične diplome drugog stupnja.

Suradnja gradova

– To je internacionalno priznata diploma, kojom u inozemstvu možete potvrditi da znate dovoljno dobro njemački jezik, da biste studirali na bilo kojem sveučilištu u Austriji ili Njemačkoj. Mnogi naši učenici već koriste taj benefit, imamo učenike koji studiraju u Grazu u Austriji, u Münchenu i drugim njemačkim gradovima. Zahvaljujući ovoj suradnji škola, željeli bismo da se suradnja proširi i na suradnju gradova, jer postoji dobra volja i s jedne i druge strane. Mi smo svaki put bili primljeni od strane njihovog gradonačelnika ili njegovog zamjenika. Erftstadt je grad veličine Krapine, ali je relativno mlad, jer će dogodine slaviti tek 50. obljetnicu postojanja. Imaju više partnerskih gradova u Poljskoj, Francuskoj i jednog u Engleskoj, te je već lani njihov gradonačelnik rekao da Krapina mora biti četvrti grad partner – naglasila je profesorica Sutlović.
Projekt razmjene financijski podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Krapinsko – zagorska županija, Grad Krapina i sponzori.
– Zahvaljujući tome, mi financiramo avionske karte i boravak na moru. Naši i njihovi učenici su vrlo zadovoljni i slobodnim vikendom, koju organiziraju obitelji u kojima su smješteni. Tako su naši učenici gore vidjeli nevjerojatne stvari, od trkače staze za Formulu 1 i slično. Njemačke učenike su kod nas obitelji vodile na kupanje u toplice i slično – kaže Sutlović.
Profesorica Diethgard Schwartz kazala je kako rado dolazi u Krapinu.
– Suradnja je počela 2005. godine s jednom gimnazijom u Zagrebu, ali u zadnje tri godine partnerska škola nam je Srednja škola Krapina. Osim učenja jezika, dodirne su nam točke i neandertalski muzeji. Ovo loše vrijeme nije utjecalo na naše druženje i prijateljstvo, mi i učenici se jako dobro osjećamo ovdje i na prijemu kod obitelji – naglasila je Schwartz.

Upoznavanje kulture

Na razmjenu u Krapinu stigao je i Luka Šimić iz Kölna, čiji su roditelji iz okolice Trogira.

– Rođen sam u Njemačkoj i veoma sam sretan što sam u zemlji svojih roditelja. Ovdje nam je super, ovakvi susreti su nam veoma značajni, kako bismo nešto naučili, upoznali povijest gradova te stekli nova prijateljstva – kazao je Luka.
Gradonačelnik Gregurović zahvalio je profesoricama koje su pokrenule ovu inicijativu.
– Svijet polako postaje jedno malo globalno selo, gdje svi međusobno surađujemo, prvenstveno od kako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Došlo je vrijeme kada je velika prednost znanje stranog jezika, tako da je jedna ovakva razmjena sigurno odskočna daska za upoznavanje novog stranog jezika, drugih država i kultura – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba