Ugovore sa županom Kolarom potpisali čelnici županijske Obrtničke i Gospodarske komore, Davor Pleško i Josip Grilec

Krapinsko – zagorska županija s 250 tisuća kuna sufinancira nastup zagorskih gospodarstvenika na međunarodnim sajmovima

Objavljeno: 20.03.2019. Jelena Jazbec

U prostorijama Krapinsko – zagorske županije potpisani su 250 tisuća kuna vrijedni ugovori o sufinanciranju promocije gospodarstvenika i obrtnika s područja Krapinsko – zagorske županije. Ugovore su potpisali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec. Sredstva su osigurana u proračunu Krapinsko – zagorske županije, a bit će iskorištena za promociju i nastupe zagorskih poduzetnika i obrtnika na različitim događanjima u zemlji i inozemstvu. Obrtničkoj komori KZŽ dodijeljeno je 150 tisuća, a Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Krapina 100 tisuća kuna.

– Županija je u svojem proračunu ove godine osigurala 250 tisuća kuna za promociju poduzetnika i obrtnika. To je nastavak suradnje s komorama, koja je započela 2013. godine. Cilj je da ova sredstva članovima komore na događanjima u zemlji i inozemstvu omoguće što kvalitetniji nastup, kako bi naše gospodarstvo, koje je izvozno orijentirano, steklo nove partnere i još bolje pozicioniralo svoje proizvode na tržištu. Riječ je o predstavljanju na međunarodnim sajmovima u Europi, gdje naši obrtnici i poduzetnici prezentiraju svoje proizvode. Inače, zagorski gospodarstvenici trećinu svojih proizvoda distribuiraju na inozemna tržišta i tržište prepoznaje njihovu kvalitetu – rekla je u uvodnom obraćanju Sanja Mihovilić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu.

Povećan ukupni prihod

Josip Grilec i Davor Pleško su uputili zahvalu Krapinsko – zagorskoj županiji.
– Ova sredstva koja smo od Županije dobili sedmu godinu zaredom, ponovno će nam omogućiti da našim poduzetnicima osiguramo nastup na međunarodnim sajmovima. No, poduzetništvo je taj novac već vratilo, od 2013. godine smo povećali ukupni prihod za 30 posto, pa smo tako od devet došli na, vjerujem, prošle godine 12 milijardi kuna. Vjerujem da su neki upravo zahvaljujući ovim sredstvima uspjeli proširiti svoje poslovanje i samim time doprinijeti boljitku naše županije. Siguran sam da ćemo i ove godine ta sredstva iskoristiti za dobrobit svih onih koji imaju što pokazati na inozemnom tržištu – rekao je Grilec, a Pleško je dodao kako su već prošlog tjedna imali dvije aktivnosti vezane uz obrtništvo.

– Naši su kolege, naime, izlagali na Međunarodnom sajmu obrtništva u Münchenu, a Obrtnička je komora organizirala i posjet tom sajmu. U ovoj godini planiramo i posjete nekim specijaliziranim sajmovima, a dobro je što možemo omogućiti našim kolegama da izlažu diljem Europe i Hrvatske, naravno – istaknuo je Pleško.
Župan Kolar je iskoristio priliku kako bi se osvrnuo na svoj službeni posjet Republici Kosovo.

– Bio sam u službenom posjetu Vladi Republike Kosovo i imao dva sastanka, jedan s ministrom inovacija i poduzetništva, gospodinom Besimom Beqajom i drugi s ministrom ekonomskog razvoja Republike Kosovo Valdrinom Llukom. Oni idu u rekonstrukciju termoelektrane B i izgradnju nove termoelektrane C, dok će staru termoelektranu A zatvoriti. To je posao vrijedan 1,3 milijarde eura, a ja sam s njima razgovarao o dva naša poduzeća, Orometal i Pireko, koja bi mogli biti kooperanti i odraditi jedan vrlo ozbiljan posao. U sljedeća dva – tri tjedna bit će organiziran sastanak predstavnika tih poduzeća s ministrom Llukom. Vjerujem da je to konkretan pokazatelj doprinosa koji moja administracija i ja dajemo u prezentaciji našeg gospodarstva u regiji, ali i u čitavoj Europi. U petak pak putujem u Dubrovnik, jer će Krapinsko – zagorskoj županiji biti dodijeljena nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi “Stvaratelji za stoljeća” – rekao je Kolar.

Poslovni forum

Radi se o nagradi za doprinos razvoju poduzetništva u financijskom smislu, kroz subvencioniranje kamata, promociju gospodarstva kroz financiranje promotivnih aktivnosti Gospodarske i Obrtničke komore te razne aktivnosti na privlačenju novih investicija i razvoj novih tehnologija, poput izgradnje Poslovno – tehnološkog inkubatora i otvaranja Ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela. Nagrade dodjeljuje Međunarodni poslovni forum “Perspektive”, u sedam kategorija, a ove je godine 97 predlagača predložilo ukupno 270 kandidata iz sedam zemalja – Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Norveške, Slovenije i Srbije. Međunarodni poslovni forum “Perspektive” osnovan je 1997. godine u Tuzli od strane grupe istaknutih ekonomskih stručnjaka, poduzetnika, menadžera i političara. Danas broji 1178 članova u devet zemalja jugoistočne i zapadne Europe.
– Na kraju ću ponoviti ono što uvijek naglašavam – prije svega zahvaljujući gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima, gospodarska je slika u Krapinsko – zagorskoj županiji bolja nego što je bila. Po visini plaća, zbog industrije koju imamo, čekamo državu da napravi ključan potez. To ne mogu ni gospodarstvenici ni Županija. Oni su napravili svoj dio posla – ulagali u ljude, ulagali u nove tehnologije, imaju kvalitetan proizvod i konkurentni su na tržištu – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba