BOLJE VAM JE DA SE NE IGRATE VATROM! Za osobe koje izazovu požar, propisane novčane kazne od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana

JE LI POLUDJELO VRIJEME ILI LJUDI? U dva mjeseca više požara nego cijele prošle godine!

Objavljeno: 05.03.2019. Jelena Jazbec

S dolaskom toplijeg vremena i početkom prvih proljetnih radova, pune ruke posla imaju – vatrogasci. Samo proteklog vikenda na području Krapinsko – zagorske županije gasili su čak trinaest požara na otvorenom prostoru. Nijedno prošlotjedno izvješće Policijske uprave krapinsko – zagorske nije bilo bez informacija o novim požarima, a posljednjeg dana veljače u 24 sata evidentirano ih je čak devet.
Je li poludjelo vrijeme ili ljudi, pitali smo zapovjednika Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, Marijana Lovrenčića, koji kaže kako je ipak odgovoran – ljudski faktor.

– S obzirom na veliki broj požara koji smo zabilježili u ovom prvom dijelu godinu, vatrogasci apeliraju da se svi građani drže preventivnih mjera prilikom spaljivanja, posebice da ne spaljuju biljni otpad prilikom vjetrovitog vremena, poglavito ne sami ili u blizini zapaljivog materijala i noću. Evo, već sada, početkom ožujka, imamo zabilježen daleko veći broj požara na otvorenom prostoru nego što je to bilo tijekom cijele prošle godine. Do 4. ožujka smo tako zabilježili 81 požar na otvorenom prostoru, od ukupno 164 vatrogasne intervencije, a od čega je bilo 114 požara. Dakle, svaka druga intervencija do sada nam je požar na otvorenom prostoru – kaže Lovrenčić.

Smrtno stradala osoba

A na razini Republike Hrvatske, situacija ništa bolja. Unatoč stalnim upozorenjima o opasnostima pri spaljivanju biljnog otpada, prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta, samo posljednjeg dana veljače zabilježeno je 159 požara raslinja, s opožarenom površinom od 1137 hektara. U požaru kod Vrbovca smrtno je stradala jedna osoba. Od 1. siječnja do 28. veljače u RH je zabilježeno 3488 požara, od čega 1724 požara raslinja, s opožarenom površinom od 10.684 hektara. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine zabilježena su 122 požara raslinja na površini od 789 hektara.
Hrvatska vatrogasna zajednica stoga je pozvala građane na dodatni oprez. Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje, već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije, kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.
Važno je znati da se vatra ne smije paliti za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, te u blizini miniranih i minsko sumnjivih površina, da se biljni otpad ne smije paliti u šumama, lovištima i parkovima, a prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje potrebno je očistiti od zapaljivog raslinja kako bi se spriječilo širenje požara. Potrebno je i pripremiti sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko kod kuće nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl. Istovremeno se ne smiju spaljivati velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Iz HVZ-a apeliraju na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja da ne pale biljni otpad te upozoravaju da su sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru, dužne zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe – javne vatrogasne postrojbe ili dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Ekološka šteta

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar, predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od dvije tisuće do 15 tisuća kuna. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je pak djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama. U Hrvatskoj se svakog dana dogodi tridesetak požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu. Razmislite o tome prije nego idući puta posegnete za upaljačem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba