Na konferenciji za medije u Krapini predstavljene provedene aktivnosti i projekti Zavoda za prostorno uređenje KZŽ

“Jedna od najvažnijih aktivnosti bila je izrada idejnog rješenja oroslavsko – stubičke obilaznice, vrijedna 173 tisuće kuna”

Objavljeno: 18.02.2019. ivanabelosevic

Na konferenciji za medije u Krapini predstavljene su provedene aktivnosti i projekti Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije u 2018. godini. Govorili su ravnateljica Zavoda Snježana Žigman i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Snježana Žigman rekla je kako Zavod imao osam zaposlenih, a od toga je jedna osoba bila na stručnom osposobljavanju.

Ukupni prihodi

– Zavod se bavio izradom dokumenata za jedinice lokalne samouprave, kojih je bilo 29, izmjenama i dopunama prostornog plana, kojih je bilo 17, izrađeno je i devet urbanističkih planova uređenja te jedan generalni urbanistički plan, za Grad Pregradu. Tijekom godine, Zavod je izrađivao šest prostorno – planskih dokumenata za područje grada Klanjca i Pregrade te općina Krapinske Toplice, Bedekovčinu i Mače. Od vođenja Registra podataka, na županijskoj razini bili smo usmjereni na ažuriranje Registra kulturnih dobara i vodimo Registar akata za gradnju te transformaciju akata namjena površina kako bi vršili određene analitičke procese. Od dijela koji se odnosi na državnu razinu, obavljali smo poslove informacijskog upisa prostornog uređenja, kojim se omogućuje izdavanje dozvola, te smo obavljali analitičke poslove za potrebe državnog plana razvoja. U segmentu ostalih poslova, najznačajnije aktivnosti bile su usmjerene na izradu idejnog rješenja oroslavsko – stubičke obilaznice, koje je iznosilo 173 tisuće kuna. Zavod je u 2018. godini ostvario  sveukupne prihode poslovanja u vrijednosti nešto više od 1,5 milijuna kuna, od čega su preko 1,4 milijuna kuna financijska sredstva iz proračuna Krapinsko – zagorske županije, a ostalo su vlastita sredstva – istaknula je Žigman.

Župan Željko Kolar kazao je kako Županija posebnu pažnju posvećuje Zavodu za prostorno uređenje.

Popunjeni plan

– Ovih osam ljudi koji rade u Zavodu stalno su na edukacijama, kako bi mogli pratiti promjene koje se događaju, nove programe i tehnologije te kako bi bili što konkurentniji u izradi prostorno – planske dokumentacije. Važno je da smo donijeli županijsku odluku da u svim jedinicama lokalne samouprave koje moraju ići u izmjene svojih prostorno – planskih dokumenata zbog novih investicija, Krapinsko – zagorska županija participira s 50 posto ukupne vrijednosti prostorno – planske dokumentacije. To je svake godine preko 200 tisuća kuna. Izradu dokumentacije za “obilaznicu stubičkog kraja“, kako smo je mi prozvali, napravio je Zavod i raspisao javni natječaj da bismo mogli dobiti izvođača radova i krenuti u taj projekt. Za ovu godinu imamo kompletno popunjen dinamički plan, koje će jedinice lokalne samouprave ove godine biti u partnerstvu s našim Zavodom za izradu prostorno – planske dokumentacije, čak je već za kraj ove i početak sljedeće godine Općina Veliko Trgovišće dala svoj iskaz interesa – rekao je župan Kolar, dodavši kako je među općinama za koje se trenutno izrađuje ta dokumentacija, Općina Budinščina posljednja potpisala ugovor za izmjenu prostornog plana.

– Nažalost, nemamo kapaciteta da uvijek uzmemo sve jedinice lokalne samouprave, ali dajemo svoj maksimum. Od kad postoji Zavod, dvije trećine svih jedinica lokalne samouprave je koristilo usluge Zavoda i to govori koliko je on potreban Krapinsko – zagorskoj županiji. Dva puta smo mijenjali i prostorni plan Krapinsko – zagorske županije. Imamo predviđen koridor za elektrifikaciju novog dijela pruge od Krapine do Novog Golubovca preko Jesenja. Ako bi studija predvidjela da će se ta trasa mijenjati, onda ćemo morati ići u izmjenu prostorne dokumentacije općine Jesenje ili, ako bude potrebno, cijele Krapinsko – zagorske županije. Kad vidimo na koji će način biti posložena financijska omotnica od 2020. do 2027., ako će trebati pojačati kapacitete Zavoda i ako će potrebe jedinica lokalne samouprave oko projekata biti veće, onda ćemo reagirati i dodatno zaposliti ljude – zaključio je Kolar.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter