Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić uoči sastanka zagorskih načelnika i gradonačelnika s čelnicima Županije

“Danas je kontaminirano puno manje područje, pa očekujemo da će se tijekom dana na skoro cijelom području osigurati zdravstveno ispravna pitka voda”

Objavljeno: 15.02.2019. zagorjeinternational

Uoči današnjeg sastanka zagorskih načelnika i gradonačelnika s čelnicima Krapinsko – zagorske županije u Krapini, direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić dao je još jednu izjavu vezanu uz slučaj zagađenja potoka Reke, iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor, zbog čega su bez pitke vode u srijedu ostali mještani Lobora, Mača, Bedekovčine, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Oroslavja, Zaboka i Zlatara.
Sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave sazvao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prije slučaja zagađenja vode, ali je na dnevni red, zbog ozbiljnosti situacije, ubačena i ta točka.

Ispiranje cjevovoda

– Problem mirisa otklanjamo na način da ispiremo cjevovode. Danas je kontaminirano puno manje područje, pa očekujemo da će se tijekom današnjeg dana na skoro cijelom području koje je bilo kontaminirano, osigurati zdravstveno ispravna pitka voda, ili najkasnije tijekom vikenda. I dalje pozivamo građane da nam dojavljuju ako osjećaju miris. Još jedanput ponavljam, tamo gdje voda ima miris, smije se koristiti za sanitarne potrebe, tuširanje i prokuhavanje, ali ne i za piće. Tamo gdje voda nema miris, ona je zdravstveno ispravna. Naime, mi cijelo vrijeme imamo rezultate ugljikovodika u zakonskim okvirima, a problem u distribucijskom sustavu bio je isključivo miris. Za građane koji nemaju pitke vode, organizirana je opskrba vodom putem cisterni, pa se u svakoj općini i gradu zna točno mjesto gdje su one postavljene. To su cisterne u organizaciji Zagorskog vodovoda i jedinica lokalne samouprave – rekao je Mihovilić.
Na novinarsko pitanje mogu li građani očekivati smanjenje računa za vodu zbog činjenice da neki od njih ovih dana moraju kupovati pitku vodu, rekao je da za sada takva odluka nije donesena.

“Rade svoj posao”

– Voda je stalno u sustavu, ona se i dalje koristi za sanitarne potrebe, za tuširanje i može se prokuhavati, tako da nije donesena nikakva odluka o smanjivanju računa. Za sada smo još u sanaciji cjevovoda – istaknuo je direktor Zagorskog vodovoda.
Još uvijek nije poznato što je uzrokovalo zagađenje vode.
– Institucije rade svoj posao i nastoje otkriti tko je odgovoran. Što se tiče potoka Reke, nije to jedini takav sustav u Republici Hrvatskoj. Mi koristimo taj potok 59 godina i do sada nije bilo takvih incidenata, možemo reći da je ovo bila izvanredna situacija. Da se na vrijeme reagiralo, vjerojatno do svega ovog ne bi ni došlo – rekao je Mihovilić, dodavši kako je područje oko potoka uglavnom u privatnom vlasništvu, a dijelom u vlasništvu Hrvatskih šuma. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba