Sezona Prvenstva Hrvatske u rallyju i ove se godine otvara u Zagorju, prvog vikenda u ožujku – zbog rekonstrukcije prometnice, vozit će se nešto drugačijom trasom

ORGANIZATORI NAJAVLJUJU: Novo redizajnirano izdanje INA Rallyja Kumrovec donosi više trkaćih kilometara za posade i više atrakcija za gledatelje

Objavljeno: 31.01.2019. JJ

Sezona Prvenstva Hrvatske u rallyju i ove se godine otvara u Hrvatskom zagorju, prvog vikenda u ožujku. Osmi INA Rally Kumrovec održat će se 1. i 2. ožujka pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović. Novo, redizajnirano izdanje rallyja donosi više trkaćih kilometara za posade te više atrakcija za gledatelje. Rok za prijave natjecatelja je petak, 22. veljače.
Ove godine, poručuju organizatori, nije moguće voziti na trasi brzinskog ispita koji je tijekom godina dosegnuo kultni status i kod posada i kod publike.

Rekonstrukcija prometnice

– Prije nekoliko mjeseci krenula je rekonstrukcija prometnice u Kumrovcu i trajat će do polovice 2019. godine. Iz tog razloga se kompletno novi itinerer vozi na rallyju Kumrovec, što će zasigurno biti izazov za sve posade – istaknuo je direktor utrke Željko Štefanić.
Itinerer se sastoji od 66,40 kilometara brzinskih ispita. Zadržana je konfiguracija staza s mnoštvom vezanih zavoja i prijevoja, koji su već godinama zaštitni znak Rallyja Kumrovec. – Odlučili smo podignuti ljestvicu, pa smo prolog u Termama Tuhelj uvrstili u natjecanje. Nakon prologa, vozači se vraćaju u Kumrovec u službenom dijelu, gdje u subotu imamo još šest brzinskih ispita – dodao je Štefanić.
Prvog dana, u petak, 1. ožujka, prolog Terme Tuhelj vozit će se u poslijepodnevnom i večernjem izdanju. Kao i proteklih godina, prvi će brzinski ispit prenositi Kreator TV. Subotnji program počinje u jutarnjim satima i potrajat će do večeri. Brzinci će se održavati u Kumrovcu i Zagorskim Selima, a prvo vozilo na cilju u kumrovečkom Muzeju Staro selo očekuje se u 17 sati i 15 minuta.

Zonsko prvenstvo

Rally Kumrovec bit će ujedno i prva postaja novog, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, u kojem pravo nastupa imaju posade sa stranim licencama. Tako će se posade koje godinama voze u Hrvatskoj, moći uključiti u sustavno natjecanje, koje će ujedno ponuditi i domaćim posadama dodatni izazov. Sezona se sastoji od šest rallya, četiri u Hrvatskoj te dva koji će se voziti u Sloveniji.
Najuspješniji vozač dosadašnjih sedam kumrovečkih rallyja je Mađar Janos Szilagyi, s tri pobjede. Ove godine najavio je dolazak s Fordom Fiestom R5, automobilom koji je osvojio posljednja dva Kumrovca. U sezonama 2017. i 2018., s takvim je automobilom pobijedio Austrijanac Niki Mayr-Melnhof, koji je do naslova stigao s dva suvozača. Poldija Welsersheimba uspješno je zamijenio Thomas Zeiser i omogućio Mayr-Melnhofu priliku da se u 2019. vrati u Kumrovec po hattrick. Po jednu pobjedu imaju zvučna imena, ovogodišnji uspješni sudionik Rallyja Dakar Daniel Šaškin, kao i aktualni dvostruki prvak Hrvatske u rallyju, Mađar Krisztian Hideg.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba