“Želimo postati pametan grad u svakom smislu”

SIMBOLIČNO PRESJEČENA ŽICA: Centar Oroslavja od danas i službeno ima najbržu besplatnu bežičnu širokopojasnu internet mrežu u Hrvatskoj

Objavljeno: 29.10.2018. ivanabelosevic

Središte grada Oroslavja od danas ima besplatnu bežičnu širokopojasnu internet mrežu “Oronet“, a taj je važan događaj simbolično obilježen presijecanjem žice od strane oroslavskog gradonačelnika Emila Gredičaka. U sadašnjoj fazi, Grad je u ovaj projekt utrošio oko 70 tisuća kuna, a gradonačelnik je rekao da raduje činjenica da su uspjeli ne samo održati izborno obećanje, nego napraviti ovo brže nego što su i obećali.

Testna faza

– Grad Oroslavje, prema mojim informacijama, od danas i službeno ima najbržu bežičnu širokopojasnu internet mrežu u Hrvatskoj, do 100 megabita u sekundi. Za početak će pokriven biti centar grada, a nakon ove uspješne prve faze, krenut ćemo dalje razvijati mrežu. Testna faza koja je trajala nepuna dva mjeseca, pokazala se iznimno pouzdanom na dobrobit svih građana Oroslavja i nadam se na dobrobit svih obrtnika i malih gospodarstvenika, koji će isto tako moći unaprijediti svoje poslove i  mnogi od njih smanjiti troškove poslovanja. Tako utječemo na imidž grada i dobrobit svih građanki i građana te svih posjetitelja. Mislimo da internet treba biti besplatan i dostupan svima, dokazano je statistikama da sva moderna područja u svijetu, što imaju brži internet, to su razvijenija društveno i gospodarski. Ono što su nekad bile ceste, željeznica i infrastruktura, to je po meni u 21. stoljeću širokopojasni internet – istaknuo je gradonačelnik Gredičak.

Mali grad i mala tvrtka

Izvođač je informatička tvrtka “Zola“ iz Zagreba, a voditelj projekta ispred Grada je Petar Krsnik. Predstavnica tvrtke kazala je da joj je iznimno drago sudjelovati u ovome.

– Jedan mali grad i jedna mala tvrtka i evo, ovo je realizacija jedne lijepe ideje. Bilježimo se za daljnju suradnju – dodala je.

U sljedećoj fazi plan je proširiti mrežu u smjeru srednje i osnovne škole te gradske knjižnice.

– Mislim da je to vezano za obrazovanje i za dostupnost informacija. U trećoj će se fazi raditi krug oko centra pa dalje. Želimo postati pametan grad u svakom smislu – zaključio je gradonačelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba