Jedan od najpoznatijih hrvatskih tipografa

NAŠE GORE LIST: Zabočanin Nikola Đurek dobitnik nagrade Ico-D Excellence Award

Objavljeno: 29.10.2018. zagorjeinternational

U sklopu otvorenja izložbe Hrvatskog dizajna 1718, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, održana je svečanost dodjele nagrada i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama izložbe, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, Ico-D Excellence Award te Nagrada za životno djelo, piše Dizajn.hr.
Nagrada Ico-D Excellence Award dodijeljena je Zabočaninu Nikoli Đureku, jednom od najpoznatijih hrvatskih tipografa i Franku E. Bloklandu za “Osnove oblikovanja pisma“. Suradnici su: Marko Hrastovec (dizajn, uređivanje), Dejan Kršić, Hrvoje Živčić i Igor Čaljkušić (uređivanje).
Knjiga je nastala suradnjom dvojice različitih autora, ponešto različitih generacija, iz različitih društvenih konteksta i tipografskih tradicija – jednog iz Nizozemske i drugog iz Hrvatske. Knjiga je istodobno prijevod i original, započeta kao prijevod već klasičnog udžbenika nizozemske tipografske škole, a nadograđena je i nadopunjena rezultatima Đurekovih istraživanja i usustavljivanja promišljanja specifičnosti tipografskog zapisivanja hrvatskog jezika. Osim dizajnerima i studentima dizajna, namijenjena je svima zainteresiranima za povijest pisma i tipografije te kaligrafsko pisanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba