OBILJEŽEN DAN URBANE AGLOMERACIJE ZAGREB, KOJOJ PRIPADA I SEDAM ZAGORSKIH GRADOVA I OPĆINA

“Jedan od strateških projekata je Integrirani prometni sustav Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije”

Objavljeno: 20.06.2018. JJ

U utorak je u prostorima Skupštine Grada Zagreba obilježen Dan Urbane aglomeracije Zagreb, u svrhu promidžbe Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine i mogućnosti financiranja iz fondova EU. Na obilježavanju je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Centar kompetencija

– Naši gradovi i općine koji su u Urbanoj aglomeraciji Zagreb, imaju mogućnost provesti određene projekte, za koje objektivno nije bilo mjesta u njihovim proračunima. S druge strane, kroz ovu aglomeraciju će se provesti i neki strateški projekti koji su vezani za nama izuzetno bitnu infrastrukturu – rekao je župan Kolar te posebno naglasio projekt Integriranog prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije. Među devet strateških projekata Urbane aglomeracije Zagreb, nalazi se i Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo u Zaboku.
Okupljene je na početku programa pozdravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je podsjetio kako je Strategija razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine, kao i pripadajući Akcijski plan i Komunikacijska strategija, donesen krajem 2017. godine, čime je započeo proces provedbe Strategije, te su stvoreni uvjeti za korištenje gotovo jedne milijarde kuna iz mehanizma ITU.

Preko milijun stanovnika

Inače, Urbana aglomeracija Zagreb ustrojena je 2016. godine. Obuhvaća Grad Zagreb kao središte te još 29 gradova i općina – sedam s područja KZŽ i 22 s područja Zagrebačke županije. Površina aglomeracije je 2911 četvornih kilometara, a na njezinom području živi 1.086.528 stanovnika.
Tri definirana strateška cilja Urbane aglomeracije Zagreb su: unaprijediti kvalitetu življenja, javnu i društvenu infrastrukturu i ljudske potencijale, razvijati konkurentno i održivo gospodarstvo te unaprijediti upravljanje okolišem, prirodom i prostorom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba