OGROMNO PRIZNANJE KOJE ĆE IH SASVIM SIGURNO VINUTI U ZVIJEZDE: Osvojili nepca inspektora koji prema identičnim kriterijima ocjenjuju restorane diljem svijeta

Tri zagorska restorana ušla u “Bibliju gastronomije”

Objavljeno: 06.04.2018. zagorjeinternational

Nakon Vuglec Brega, koji je nedavno dobio prestižnu Michelinovu oznaku BiB Gourmand, stiže još jedno veliko priznanje za zagorske ugostitelje. Tri zagorska restorana našla su svoje mjesto u jednom od najvažnijih gastronskih vodiča na svijetu – “Gault&Millau Croatia: 100 hrvatskih restorana”. Radi se o Kleti Kozjak, “Lojzekovoj hiži” i “Grešnoj Gorici”, koji su ovime ušli među top sto najboljih hrvatskih restorana.

Ocjenjuju inspektori

Koliko je prestižno mjesto u ovom vodiču, svjedoči činjenica da ga nerijetko nazivaju “Biblijom gastronomije”. Inače, Gault&Millau su prije 60-ak godina osnovala dvojica gastronovinara. Nakon posjeta brojnim pariškim restoranima, počeli su opisivati svoje doživljaje i iskustva, a njihovi gastropohodi proširili su se po restoranima diljem Francuske. Danas njihovi vodiči postoje u 27 zemalja svijeta.
Restorane ocjenjuju inspektori, koji su u potpunosti nezavisne osobe, trenirane kako bi njihova ocjena bila potpuno objektivna i temeljena na znanju, a ne osobnom ukusu. Oni ne mogu biti niti gastronovinari niti šefovi kuhinja, a u restoran dolaze poput običnih gostiju, naruče što žele, plate račun i odlaze, nikada ne otkrivajući da su inspektori. Sa sobom nose tablicu prema kojoj ocjenjuju svaki detalj. Najvažnija je, svakako, kvaliteta obroka, no ocjenjuje se i ljubaznost osoblja, odnos cijene i kvalitete, izbor pića i drugo. Kriteriji ocjenjivanja jednaki su u svih 27 zemalja svijeta, što znači da je ocjena restorana u Hrvatskoj jednako vrijedna kao i onog u Japanu ili Francuskoj.

Oznaka vrhunske kvalitete

Ulazak u ovaj vodič, zagorskim restoranima, osim promocije i golemog priznanja za trud i rad, donijet će još veću popularnost, s obzirom na to da će hrvatski vodič i mobilna aplikacija biti dostupni svim turistima koji dolaze u Hrvatsku.
U posebnoj se kategoriji nalaze restorani koji su dobili oznaku vrhunske kvalitete – francusku kuharsku kapu, a od zagorskih restorana osvojila ju je Grešna Gorica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba