ZLATNA ŽUTICA U ZAGORJU: žarišta zaraze, uzročnici i simptomi te fitosanitarne mjere

Sve što morate znati o bolesti koja može dovesti u pitanje opstojnost hrvatskog vinogradarstva

Objavljeno: 06.06.2017. zagorjeinternational

U posljednje vrijeme često se susrećemo s pojmom zlatne žutice vinove loze. Radi se o bolesti koja se brzo širi vinogradima, a koliko je opasna, govori činjenica da stručnjaci smatraju kako može dovesti u pitanje opstojnost hrvatskog vinogradarstva. Zlatna žutica vinove loze ili Flavescence doree je bolest koju uzrokuju sitni, oku nevidljivi organizmi, zvani fitoplazme. Simptomi su vidljivi od kraja lipnja pa sve do kraja vegetacije. Na zaraženim čokotima pojavljuje se uvijanje rubova lista prema unutra, zbog čega list poprima kopljasti izgled. Lišće bijelih sorata poprima žutu boju, a tamnih sorata purpurno crvenu boju. Mladice mogu ostati zelene i ne dozoriti, cvat se može osušiti, a grozd (ili dio grozda) osipati ili smežurati. Kiseline u bobama su visoke. Jednom zaražen trs, zaražen je zauvijek i nikakvim izravnim mjerama zaštite vinove loze nije ga moguće izliječiti.
Iskorjenjivanje i sprečavanje širenja zlatne žutice moguće je jedino iskrčivanjem trsova koji pokazuju simptome zaraze, krčenjem i uništavanjem izvora zaraze i suzbijanjem prenositelja fitoplazme. Jedini za sada poznati prenositelj fitoplazme unutar vinograda i od vinograda do vinograda je američki cvrčak (S. titanus). Područja na kojima je od strane stručnjaka Zavoda za zaštitu bilja laboratorijskim analizama potvrđena prisutnost fitoplazme – uzročnika zlatne žutice vinove loze, ministar poljoprivrede proglašava demarkiranim područjima.

Demarkirana područja

U Krapinsko – zagorskoj županiji potvrđena je prisutnost zlatne žutice te su proglašena demarkirana područja. Vinogradari mogu naći popis katastarskih čestica zahvaćenih žuticom na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Područja koja su žarište zaraze na području Krapinsko – zagorske županije, što znači da se nalaze u krugu jednog kilometra od mjesta na kojem je utvrđena fitoplazma, su: Budinšćina, Donja Batina, Gotalovec, Hrašćina, Hrašćinski Kraljevec, Jertovec i Veleškovec. Područja koja su proglašena sigurnosnim područjima, što znači da se nalaze minimalno pet kilometara od granice zaraženog područja, su: Globočec – Donja Stubica, Marija Bistrica, Poljanica Bistrička, Selnica, Poznanovec, Belec, Budinšćina, Donja Batina, Gotalovec, Hrašćina, Hrašćinski Kraljevec, Jertovec, Konjšćina, Lovrečan, Mače, Martinci Zlatarski, Oštrc, Peršaves, Pešćeno, Podgrađe Bistričko, Purga, Sušobreg, Tugonica, Veleškovec, Zajezda i Zlatar.
Vinogradari s područja KZŽ dužni su pridržavati se obaveznih fitosanitarnih mjera koje će se provoditi u zaraženim i sigurnosnim područjima: dužni su ukloniti i uništiti zajedno s korijenom sve zaražene trsove, cijepove i matične trsove za koje je laboratorijskom analizom potvrđeno da su zaraženi zlatnom žuticom; iskrčiti i uništiti s korijenom sve trsove i matične trsove koji pokazuju simptome zaraze zlatnom žuticom, bez prethodne analize; ako više od 20 posto trsova u vinogradu pokazuje simptome zlatne žutice, potrebno je dodatno uzeti uzorke te slijediti preporuke stručnjaka Zavoda za zaštitu bilja; zabranjeno je premještanje sadnog materijala van zaraženog područja te krčenje zapuštenih vinograda i pavitine, bez prethodnog potvrđivanja prisutnosti fitoplazme laboratorijskom analizom.

Sredina lipnja

Radi sprečavanja širenja fitoplazmi, posjednici bilja u zaraženom i u sigurnosnom području dužni su pratiti pojavu simptoma na biljkama domaćinima, pratiti prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča u vinograd krajem lipnja i suzbijati američkog cvrčka prema programu suzbijanja u vinogradima i rasadnicima vinove loze. Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se sredinom lipnja, nakon cvatnje vinove loze. Ukoliko se pronađu zapušteni vinogradi na nezaraženom području, o tome je potrebno obavijestiti poljoprivrednog inspektora.
Provođenje navedenih fitosanitarnih mjera kontrolirat će fitosanitarna inspekcija i u slučaju nepridržavanja istih, posjednici bilja mogu biti kažnjeni novčanim kaznama prema Zakonu o biljnom zdravstvu.
U Krapinsko – zagorskoj županiji, ispred Savjetodavne službe, u vezi zlatne žutice vinogradari se mogu obratiti višoj stručnoj savjetnici zaštite bilja Sanji Gregurević, dipl.ing.agr., Kumrovečka 6, 49210 Zabok, telefon 049/249-045, mobitel: 091/4882-745, te na e-mail: [email protected]

Foto: Agroportal.hr

Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter