Krapinsko komunalno poduzeće u predizborno je vrijeme uvijek “vruća tema”, pa smo provjerili kako je poslovalo u posljednje četiri godine

Direktorica Posilović: Sva društva Krakom grupe prošlu su godinu završila pozitivno, a obveze su u četiri godine smanjene za 22,2 milijuna kuna

Objavljeno: 19.05.2017. zagorjeinternational

Krapinski Krakom uvijek je u predizborno vrijeme “vruća tema” te se na tom komunalnom poduzeću i njegovim tvrtkama kćerima pokušavaju skupiti pozitivni politički bodovi, ističući bilo negativnosti, bilo pozitivnosti, vezanih uz njihovo poslovanje, ovisno već s koje političke strane dolaze ti komentari. Upravo smo zato o Krakomu popričali s osobom koja je najbolje upućena u njegovo poslovanje i koja će najbolje moći odgovoriti o kreditnim zaduženjima i projektima na kojima se radilo, radi se, ili će se raditi, s direktoricom Katarinom Posilović.

Reciklažno dvorište

– Četiri godine na funkciji direktorice društva Krakom d.o.o. zasigurno je obilježilo izdvajanje djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje u novo zasebno društvo. Uz ovo spomenuto svakako je bilo i mnoštvo izmjena zakonske regulative, kako u pogledu obavljanja djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje, tako i u plinskoj branši, naposljetku i u djelatnosti koja danas predstavlja pretežitu djelatnost Krakoma, a to je skupljanje i odvoz otpada. Uz otvaranje reciklažnog dvorišta, izgradnju sortirnice i kompostane za što već imamo spremne projekte, radi se na usklađenju odlagališta otpada Gorjak i omogućavanju odlaganja duži niz godina. Za građane Krapine i okolnih općina u čijem je vlasništvu Krakom – Đurmanca, Radoboja, Jesenja i Petrovskog, to znači da nema potrebe prevoziti otpad u regionalni centar Piškornica, posljedica čega bi bili zasigurno povećani troškovi pripreme i prijevoza te radi toga i značajnije povećanje cijene usluga odvoza i zbrinjavanja otpada. Smatram da smo se navedenim izmjenama izuzetno dobro prilagodili, što se očituje u činjenici da u proteklom razdoblju nije došlo do povećanja cijena usluga koje pružamo našim građanima – rekla nam je direktorica Posilović, koja je izvješća o radu često znala podnositi i na sjednicama Gradskog vijeća, pogotovo dio koji se tiče obveza.
– U posljednje četiri godine obveze svih društava Krakom grupe smanjene su za 22,2 milijuna kuna, svi krediti i leasinzi uredno se otplaćuju, nema nepodmirenih obveza prema državi, plaće se isplaćuju bez dana zakašnjenja, a izvršena su razna ulaganja i nabavljena je oprema za obavljanje redovne djelatnosti. Uz to je izvršena modernizacija proizvodnog pogona Pekoma i otvorena su nova prodajna mjesta te je time u dugotrajnu imovinu Krakom grupe uloženo oko 8,6 milijuna kuna. Također, sva društva Krakom grupe poslovnu 2016. godinu završila su pozitivnim financijskim rezultatom – naglašava direktorica, napominjući kako se nabavka imovine, za razliku od prethodnog razdoblja od 2000. do 2006. godine, financirala iz vlastitih sredstava ili putem financijskih leasinga, a ne operativnih, uz pojašnjenje da financijski leasing predstavlja povećanje dugoročnih obveza, dok operativni stvara samo troškove razdoblja odnosno troškove najma u visini mjesečne ili godišnje rate.
Krakom je oduvijek u sklopu svojih djelatnosti obavljao i građevinsku djelatnost. A izmjenama zakonske regulative, s ciljem zadržavanja radne snage i operative, 2009. godine je iz društva Krakom izdvojena djelatnost graditeljstva u novo zasebno društvo pod nazivom Krakom-Gradnja d.o.o.

Pripajanje, a ne gašenje

– Tijekom 2015. i 2016. godine ponovno su stečeni uvjeti da se društvo Krakom d.o.o. može javljati i konkurirati na javnim nadmetanjima za poslove građenja. I da, istina je da smo na koordinacijama s predstavnicima Gradskog vijeća predlagali pripajanje, a ne gašenje Krakom – gradnje, dakle pripajanje Krakomu, kao još jedne radne jedinice u sklopu Krakoma, kako je i bilo do 2009. godine. Funkcioniranje društva kao samostalnog poslovnog subjekta iziskuje niz administrativnih i organizacijskih troškova koji ne postoje u slučaju da se radi o zasebnoj radnoj jedinici. Upravo iz tog razloga – minimiziranja i optimalizacije troškova, predlagali smo i dalje ćemo predlagati pripajanje Krakom – gradnje društvu Krakom d.o.o. – objašnjava direktorica, dodajući da je do danas na javnim nadmetanjima Krakom – gradnja d.o.o. osigurala već dovoljno poslova za narednih godinu dana, gdje je odabrana kao najpovoljniji ponuditelj, a isto tako se očekuje raspisivanje još niza natječaja i dobivanje novih poslova na njima.
– Dakle, nikako se ne radi o gašenju ili ukidanju radnih mjesta, već prije o potrebi za zapošljavanjem radi povećanog obujma poslova – naglašava direktorica, ističući da svojim najvećim uspjehom u ovom razdoblju u kojem vodi krapinsko komunalno poduzeće, smatra činjenicu da je Krakom, izuzev u predizborne svrhe, prestao biti svakodnevna tema na kavi u gradu, da ga Krapinčani i potrošači ne promatraju kao društvo koje nema budućnost.
– O propasti Krakoma govori se samo i isključivo u izborno vrijeme, a to se do sada nije, niti se neće dogoditi, dapače, Krakom je sigurnim koracima krenuo u sedmo desetljeće poslovanja – zaključila je direktorica Posilović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba