ZAGORSKI KLOPOTEC

Hoće li se Babiću i HSSK-u populizam obiti o glavu i raspršiti poput mjehurića od sapunice?

Objavljeno: 18.02.2017. mladenmandic

Hrvatska stranka svih kajkavaca je ogledni primjerak političkog populizma, ali, moramo priznati i politički fenomen i svojevrsni „pokret otpora“ dvjema najjačim političkim grupacijama okupljenih oko HDZ-a i SDP-a. Njezin predsjednik, bivši istaknuti HDZ-ovac, potom i ZS-ovac, Nedjeljko Babić, naime svakog vikenda, u široj regiji od 11 kajkavskih županija, osniva 20 do 30 ogranaka. Dosad ih je ovaj 48-godišnji student treće godine Veleučilišta Vuka u Karlovcu, osnovao 350, od toga 77 u Krapinsko – zagorskoj županiji u kojima imaju, kaže Babić, od minimalno 20 do čak 250 članova, puno više i ogranaka i članova nego itko drugi u Zagorju. K tome, dodaje, da će do lokalnih izbora nastaviti istim tempom. U nepunih godinu dana djelovanja, skupio je preko 20 tisuća članova, što je tek upola manje nego što ih ima primjerice SDP. Ako je, kao što kaže Babić, politika čista matematika i statistika, na ove brojke zasigurno i u Zagorju i u široj regiji, ne mogu, koliko god ignorirali Babića i njegovu novu stranku i smatrali je minornom, ne mogu ostati ravnodušni ni čelnici najjačih stranaka. Jer, osnovati svakog vikenda u dva dana, po 20 do 30 novih ogranaka, doista iziskuje veliku organiziranost i rad na terenu. Zatečeni smi i mi novinari i pitamo se – pa kako taj Babić sve to stigne?
Za razliku od ostalih ogranaka stranaka koje se osnivaju na nivou gradova i općina, Babić sa svojom politikom dolazi na stepenicu niže – u mjesne odbore, pa tako do lokalnih izbora namjerava osnovati ogranke u svih 225 zagorskih mjesnih odbora i dodatnih 25 u općinama u kojima još uvijek nema mjesnih odbora. Kaže, a ako laže Babić, lažem i ja, kako dosad u Krapinsko – zagorskoj županiji imaju 7500 članova, samo u njegovom Klanjcu u četiri podružnice u Klanjcu, Lučelnici, Rakovcu i Novim Dvorima Klanječkim čak 460. Ako svaki od njih glasa samo za sebe, pa se još k tome doda i poneki glas nekog od njihove svojte – žena ili muževa, dedeka, babica, stričeva, tetki ili kumova, dolazi se do doista respektabilne brojke. Dodaje da rade pomalo u tajnosti i medijskoj izolaciji, no svi će na kraju biti iznenađeni rezultatima. Jer, za sada, prema istraživanjima, u Zagorju imaju 12 posto s tendencijom daljeg rasta, što će biti znatna prevaga u formiranju vlasti, kako u Županiji, tako i u većini zagorskih gradova i općina. Na izbore izlaze samostalno, Babić će se, potvrdio je, sigurno kandidirati za župana, a o tome s kime će eventualno koalirati nakon izbora, još uvijek ne razmišlja.
U konačnici ćemo vidjeti kako će se Babićeva statistika i matematika, a još uvijek studira, pa mu je to ipak valjda friško, odraziti na njegov rezultat i daljnju političku karijeru. Hoće li mu se sav trud i angažman obiti o glavu i raspršiti poput mjeruhića od sapunice ili ne, pokazat će ipak svibanjski izbori. Eto, živi bili, pa vidjeli.

Najnovije po kategorijama

BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”
ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 24,2 MILIJARDE EURA: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u Krapini predstavilo mogućnosti koje donosi nova europska financijska omotnica 2021. - 2027.

ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter