Zagorski vodovod

U Zaboku u rad puštena vodosprema, vrijedna skoro 20 milijuna kuna

Objavljeno: 01.02.2017. mladenmandic

Na Popovom bregu iznad Zaboka danas je upriličeno svečano otvorenje nove vodospreme Zagorskog vodovoda, koji je izgradio novi vodospremnik zapremine 1500 prostornih metara, a uz njega je također u potpunosti rekonstruiran i obnovljen stari postojeći, zapremine 800 prostornih metara. Obavljeni su i radovi na rekonstrukciji pripadajućeg cjevovoda, koji su počeli u lipnju 2015. godine. Zagorski vodovod, istaknuto je, ima više od dvije tisuće kilometara izgrađene vodovodne mreže i sa svojih 190 zaposlenika opskrbljuje 26 zagorskih gradova i općina, odnosno 33 tisuće kućanstava, s preko 90 tisuća potrošača i protokom od 430 litara vode u sekundi. Investicija je vrijedna 18.750.000 kuna, a glavni izvođač radova bila je Vodotehnika d.d Zagreb, podizvođači tvrtke Kamgrad d.o.o. iz Zagreba i Elektrocentar Petek d.o.o. Ivanić Grad, a projektant Institut IGH iz Zagreba.

Iz EU fondova

Izgradnja i sanacija vodospreme je s 9,7 milijuna kuna ili s 49 posto od svih troškova, financirana novcem iz fondova Europske unije, 8,8 milijuna kuna ili 45 posto izdvojile su Hrvatske vode, dok je Zagorski vodovod participirao s iznosom od 1.230.000 kuna ili s oko šest posto. Objekt sadrži i prostorije nadzorno – upravljačkog sustava s pripadajućom opremom, prostore budućeg laboratorija vode za ljudsku potrošnju i budućeg laboratorija otpadnih voda, zatim ured voditelja laboratorija, hidroforsku stanicu i prateće pomoćne prostorije. Izgradnjom ovog objekta, osigurana je potrebna količina vode Omogućeno je korištenje vode iz izvorišta Lobor i izvorišta Mlačine – Grabari kraj Starog Golubovca, putem pripadajućih magistralnih cjevovoda i precrpne stanice Gredice, po gotovo čitavom distribucijskom sustavu tzv. “južnog zagorskog vodovoda“. Istodobno je moguć i obrnuti transport vode iz izvorišta Šibice, u pravcu precrpne stanice i vodospremnika Dukovec, za sjeverno područje distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda.
Na početku je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić rekao kako je ponosan zbog ostvarenog projekta te da se u investiciju ušlo kako bi se omogućio učinkovitiji transport vode na području Zaboka i Velikog Trgovišća, dodavši kako je ovim projektom osigurana pitka voda za dvije trećine zagorskih potrošača, posebice onih iz središnjeg dijela Krapinsko – zagorske županije.
Zabočki gradonačelnik i predsjednik Skupštine Zagorskog vodovoda Ivan Hanžek rekao je kako je Zagorski vodovod dosad vodilo nekoliko direktora – Ivan Merkaš, Miško Balija, Slavko Jug, Željko Hren i naposljetku Mario Mihovilić, te zahvalio svima njima i svim zaposlenicima što je Zagorski vodovod danas s novim investicijama postao tako uspješno poduzeće

Pet tisuća novih potrošača

Okupljenima se obratio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je posebno istaknuo kako je svakog mjeseca bio na gradilištu te da ovaj projekt puno znači za žitelje Krapinsko – zagorske županije, posebice zbog toga što je ovime u sustav Zagorskog vodovoda sada ušlo i oko pet tisuća potrošača koji su bili na lokalnim vodovodima. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te pomoćnica ministra energetike i zaštite okoliša Elizabeta Kos istaknuli su kako je ova investicija samo dio šireg projekta, u kojem će se novcem iz fondova Europske unije nastaviti financirati kapitalni objekti vodoopskrbe i odvodnje u Zagorju. Kako je na parkiralištu pored vodospreme postavljeno i spomen obilježje u znak sjećanja na kapelu Svete Helene, koja je krajem 18. stoljeću srušena u potresu, a početkom 19. stoljeća na ovoj lokaciji zatvoreno je i zabočko groblje, spomen obilježje i križ blagoslovio je zabočki župnik Marijan Culjak.



SABORSKI ZASTUPNIK ŽARKO TUŠEK:

Vlada je još 2010. godine donijela odluku o kapitalnim projektima vodoopskrbe

– Čestitam Upravi i zaposlenicima Zagorskog vodovoda, Hrvatskim vodama, ali i svim žiteljima Krapinsko – zagorske županije što je dovršen ovaj kapitalni i strateški projekt za stanovnike Zagorja. Hrvatska Vlada još je 2010. godine donijela rješenje o dodjeli 240 milijuna kuna za problem vodoopskrbe, od kojih je dio novca pripao i Zagorskom vodovodu za ovaj kapitalni projekt. Hvala žiteljima Krapinsko – zagorske županije, urednim platišama vode, koji su plaćanjem svojih računa i doprinijeli realizaciji ovog projekta – rekao nam je saborski zastupnik Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba