Postavio je i novu Upravu

Bogati Rus preuzeo hrvatsku tvornicu čokolade ‘Zvečevo’

Objavljeno: 23.04.2024. zagorjeinternational

Denis Štengelov, ruski biznismen, preuzeo je 69,25 posto dionica požeškog ‘Zvečeva’ od dosadašnjeg vlasnika Zdravka Alvira i tako se upisao kao većinski vlasnik. Ipak, preuzeo je manji postotak dionica od najavljivanih 75,24 posti, piše Danica.hr.

Alvir je 26. ožujka tvrtku prodao tvrtki ‘Flexway Adriatic’ čiji je osnivač kompanija ‘Flexway’ sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima. Istog je dana sklopljen i kupoprodajni ugovor.

Vlasnik ‘Flexwayja’ je spomenuti Denis Štengelov koji vlasnički kontrolira i ‘KDV’, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji koja se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac ‘Yarche!’ u Rusiji.

Alvir je dva tjedna kasnije izvijestio Burzu da je još lani – u kolovozu i prosincu – kupio dva paketa, odnosno ukupno 19.600 dionica, čime je prešao prag od 75 posto udjela u ‘Zvečevu’. Platio ih je ukupno 343.000 eura. Prvo je 18. kolovoza od Rajka Papka iz Zagreba kupio 3178 dionica plativši ih 146.000 eura (46 eura po dionici), a onda je od Ilije Šandora iz Zagreba kupio 16.422 dionice za 197.000 eura (12 eura po dionici). 

Kako o tome da je prešao prag od 75 posto nije odmah obavijestio javnost i Burzu, a morao je, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga privremeno je stopirala prodaju ‘Zvečeva’.

Alvir je prošli tjedan podnio ostavku na dužnost predsjednika Uprave ‘Zvečeva’ te je na njegovo mjesto imenovan Hrvoje Alvir. Za člana uprave izabran je Ilija Karamatić, koji je i direktor tvrtke ‘Flexway Adriatic’ osnovane lani u prosincu te menadžer ruske kompanije KDV grupa u vlasništvu Štengelova. 

‘Flexway’ će morati objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica, ali ostaje nepoznanica po kojoj cijeni. 

Inače, Rusa Denisa Štengelova je Ukrajina stavila na popis sankcioniranih osoba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba