Posebna veza između Varaždinske županije i bukovečkog kraja

Zajedničkim snagama sanirane posljedice tuče otprije dvije godina, a cvjećarstvo je jače nego ikada

Objavljeno: 10.04.2024. zagorjeinternational

Varaždinski župan Anđelko Stričak i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek  su u društvu načelnika Velikog Bukovca Franje Vrbanića obišli proizvođače cvijeća s područja općine te su posjetili PG Orehovec, jednog od najvećih proizvođača mesa peradi u Hrvatskoj.

Posebna veza

Postoji posebna veza otprije dvije godine između Općine Veliki Bukovec i Varaždinske županije kada je to područje zadesila nezabilježena tuča koja je zaprijetila tada da doslovce uništi poznati cvjećarski kraj koji je, osim načina života tog kraja, i područje s kojeg dolazi najveći broj sadnica cvijeća u Hrvatskoj.

– Obišli smo nekoliko cvjećara da provjerimo što se sve promijenilo u posljednje dvije godine od velike elementarne nepogode. Možemo biti zadovoljni viđenim. Naime, uz potporu Varaždinske županije, Općine Veliki Bukovec i države, cvjećarstvo se obnovilo. Rekao bih da punim plućima diše još bolje nego ranije – rekao je Franjo Vrbanić, načelnik Velikog Bukovca.

Osim što je Varaždinska županija zajedno s državom stala uz cvjećare nakon elementarne nepogode, raznim mjerama pomaže poljoprivredu, pa tako i cvjećare bukovečkog kraja. Obiđena dva gospodarstva dobila su maksimalni poticaj od Županije, a riječ je o dvadesetak tisuća eura.

Zadovoljan viđenim na terenu bio je i župan Stričak koji je prije dvije godine, kada je tuča opustošila bukovečki kraj, odmah stigao kako bi ocijenio razmjere katastrofe te o svemu obavijestio Vladu RH i premijera Andreja Plenkovića te resorno Ministarstvo poljoprivrede koje je osiguralo značajna sredstva da cvjećarstvo bukovečkog kraja preživi tu katastrofu.

– Bukovečki kraj, odnosno područje općina Veliki i Mali Bukovec, Sveti Đurđ i dio gradskog područja Ludbrega, poznato je po proizvodnji cvijeća. Tu se proizvede više od polovice ukupnih količina cvijeća u Hrvatskoj. Prije dvije godine ovaj prostor je poharala strašna tuča, kada je proizvodnja bila doslovno uništena, ali uz podršku Vlade i resornog Ministarstva poljoprivrede, svim tim cvjećarima se izašlo u susret što im je omogućilo da nastave s cvjećarskom proizvodnjom – istaknuo je župan.

Nakon cvjećara, obilazak je nastavljen na PG-u Orehovec koji posljednjih 15-ak godina provodi velike investicijske cikluse od nekoliko milijuna eura.

– Bavimo se uzgojem mesa peradi, prvenstveno pilića. Imamo farmski i slobodni uzgoj na otvorenim farmama. Jedan dio godine imamo i patke u slobodnom uzgoju. Kontroliramo cijeli proces proizvodnje na našim farmama, a imamo i kooperante. Sve meso obrađujemo u našoj klaonici i plasiramo ga na tržište Republike Hrvatske – rekao je Juraj Orehovec i dodao da tvrtka zapošljava stotinu radnika, proizvede 2500 tona mesa godišnje kojeg isporučuje na tržište, a prošle godine zaklali su u svojoj klaonici milijun pilića.

– Planiramo novi investicijski ciklus u kojem ćemo ulagati u unaprjeđenje kvalitete i povećanje količina tako da možemo zadovoljiti potražnju koje ima na tržištu. Time ćemo napraviti iskorak od male firme prema srednje velikoj tvrtki – zaključio je Orehovec. 

Ponosan na njihov uspjeh je i općinski načelnik Vrbanić.

– Dajemo punu podršku takvim ljudima. Riječ je o mladom obiteljskom gospodarstvu koje je praktički od nule došlo do stotinu zaposlenih. Na nama kao javnim dužnosnicima je da razmišljamo o njima i njihovom napretku jer je to napredak za sve nas – zaključio je Vrbanić.

900.000 eura

Varaždinska županija tijekom cijele godine pomaže domaćim poljoprivrednim proizvođačima putem poticajnih mjera iz javnih poziva.

– Kao i prijašnjih godina, i ove smo aktivirali njih 12. Riječ je o mjerama dobro poznatima našim poljoprivrednim proizvođačima, a kreću se od analize tla, okrupnjavanja zemljišta, navodnjavanja, plastenika, staklenika, organizacije proizvodnje, održive ekološke poljoprivrede i ostalog. Procedura je jednostavna s tek nekoliko potrebnih papira. Svi oni koji zadovoljavaju uvjete uvijek su kod nas imali otvorena vrata i ostvarivali određene potpore – poručio je pročelnik Dragutin Vincek. 

Ove godine za javne pozive osigurano je 900.000 eura.

– Ali kao i prijašnjih godina, rebalansom Proračuna osigurat ćemo dodatne iznose bude li potrebno. Želimo imati otvoreni javni poziv tijekom cijele godine tako da se ljudi mogu javiti u bilo kojem trenutku u kojem se odluče na investiciju – dodao je Vincek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba