Inače, još je 2018. uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva

VELIKA ČAST! Međimurska popevka službeno dobiva svoj dan

Objavljeno: 04.04.2024. zagorjeinternational

Međimurska popevka, stoljetna je baština i nota identiteta upisana u srce svakog Međimurca i Međimurke, a kao tradicionalni oblik pjevanja ovog dijela Hrvatske, uvrštena je 2018. godine na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva. Bila je to kruna predanog rada mnogih znanih i neznanih ljudi  koji su stvarajući, izvodeći i zapisujući popevke sačuvali ih od zaborava. 

Inicijativa 

Međimurska županija ide dalje s promocijom velikog blaga te svojoj Skupštini upućuje inicijativu za proglašenjem Dana međimurske popevke, 28. studenoga – na datum upisa na listu UNESCO-a – o čemu će predstavnička vlast odlučivati na radnoj sjednici u travnju. 

Povodom inicijative, te kampanje pod imenom Priča vrijedna svakog slova, pokrenute iz međimurske tvrtke za proizvodnju tjestenine Marodi, danas je u Županiji održana konferencija za novinare na kojoj je župan Matija Posavec naglasio da je inicijativa novi iskorak u njegovanju međimurske popevke. 

– Naša tradicija, povijest i kultura zrcale naš identitet kao najveću vrijednost zajednice, a međimurska popevka u tome ima centralno mjesto. Kada vidimo koliko se naših sugrađana i sugrađanki bave nekim oblikom amaterizma, koliko interesa javnosti izaziva svaka aktivnost našeg Muzeja i drugih institucija kulture te interpretacijskih centara, jasno je da smo na dobrom putu. Zato mi je iznimno drago što nam se pridružio i privatni sektor, gospodarstvenici koji u okviru svog poslovanja žele učiniti nešto za svoj kraj upravo u smislu  promicanja vrijednosti o kojima sam govorio. Uistinu originalna ideja dolazi nam iz tvrtke Marodi, projekt koji promiče međimursku popevku i koji zdušno podržavamo – rekao je župan dodavši:  

– Idemo još dalje, te će Međimurska županija svojoj Skupštini uputiti prijedlog za proglašenjem Dana međimurske popevke, 28. studenoga, kao izraz poštovanja prema činu UNESCO-a koji je naše blago uvrstio u najveće vrijednosti čovječanstva. Tada ćemo u svim školama i ustanovama kulture potaknuti organiziranje prigodnih sadržaja u čast međimurske popevke –  kaže župan Matija Posavec. 

Podrška domaće scene 

Predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač smatra da je inicijativa za proglašenjem Dana popevke iznimno vrijedna. 

– Zahvaljujem Međimurskoj županiji, koliko na ovoj inicijativi, toliko i na podršci koju nam kontinuirano pruža. Primjer tvrtke Marodi je također poseban jer širi promociju međimurske popevke u novim smjerovima, a kampanja je privukla i imena domaće glazbene scene koji joj daju čar, te su je podržali Zsa Zsa i Chriztel Renae Aceveda. Županov prijedlog da se 28. studenoga proglasi Danom međimurske popevke sjajan je izbor datuma i inicijativa koja će dati krila promociji naše popevke – kazao je. 

O kampanji Priča vrijedna svakog slova i primjera kako se i u gospodarstvu njeguju atributi Međimurja, govorio je brend menadžer Antun Marodi. 

– Marodi je međimurska tvrtka i iznimna nam je čast i zadovoljstvo biti dio promocije naših vrijednosti. Kampanja Priča vrijedna svakog slova iznjedrila je knjige sa slovima pet popevki, izrađenih ručno, od tjestenine, u čemu su sudjelovali svi zaposlenici tvrtke. Izabrali smo popevke za koje smo smatrali da su najbliže ljudima – pojasnio je Antun Marodi, dodavši da se tvrtka priključuje inicijativi Međimurske županije za proglašenjem Dana međimurske popevke, što su uvrstili kao konačni cilj svoje maštovite kampanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba