"Vidimo da su građani prihvatili tu transformaciju rekreacijskog sportskog centra Jarun"

Jarun postaje pješačka zona

Objavljeno: 04.04.2024. zagorjeinternational

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je da Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun postaje pješačka zona, kao što je to lani i obećao.

Dan planeta Zemlje, 22. travnja

– Kao što smo najavili prošle godine, želimo da na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, Rekreacijsko-sportski centar Jarun postane nova pješačka zona i takvu smo odluku uputili u javno savjetovanje – rekao je Tomašević.

Kako bi građane pripremili za transformaciju jezera Jarun u pješačku zonu, Tomašević je podsjetio da se posljednjih godinu dana svaki zadnji vikend u mjesecu održavao ‘Dan bez automobila na Jarunu’.

– Vidimo da su građani prihvatili tu transformaciju rekreacijskog sportskog centra Jarun, jer se broj automobila koji ulaze na RSC Jarun prepolovio tijekom protekle godine, što je jasan pokazatelj uspješnosti te inicijative – istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Vezano za uvođenje pješačke zone na RSC Jarun, a u skladu s predloženom Naredbom o uvjetima prometovanja u središnjem dijelu Zagreba i pješačkim zonama, koja je na javnom savjetovanju, ulazak motornih vozila bit će strogo ograničen. Tako će se stvoriti sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce, prenosi Hina.

Zabrana za motorna vozila

Pristup će biti zabranjen svim motornim vozilima, osim onih koji i sada ulaze po posebnim dozvolama, što uključuje članove sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC Jarun, fizičke i pravne osobe s poslovnim prostorom na RSC Jarun, ribiče s godišnjom ribolovnom dozvolom te osobe s invaliditetom.

Tomašević je podsjetio i da je lani temeljito obnovljena Aleja Matije Ljubeka, prvi put u 40 godina, čime je započet niz aktivnosti usmjerenih na poboljšanje te važne rekreativne i sportske zone za brojne Zagrepčane. Proširene su površine za rekreaciju, osiguran je veći prostor za bicikliste, nova parkirališta na obodima jezera te javna ZET linija vikendom.

Najavio je i da će tijekom ove godine biti završena prostorno- programska studija koja će definirati budući razvoj RSC Jaruna i poslužiti kao temelj za Urbanistički plan uređenja Jaruna, a kroz nekoliko tjedana bit će završena i studija odmuljivanja jezera, koja je izuzetno važna s obzirom na status RSC Jaruna kao nacionalnog veslačkog centra.

– Svim ovim inicijativama Grad Zagreb čini krupne iskorake prema stvaranju zdravijeg, ugodnijeg i održivog okruženja za brojne rekreativce, sportaše, obitelji, djecu i sve posjetitelje jezera Jarun kao zagrebačke zeleno-plave oaze – poručio je Tomašević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba