VELIKIH ČETVRT STOLJEĆA: Sportska zajednica Krapinsko – zagorske županija proslavila 25 godina djelovanja

“Mala smo obitelj, ali imamo velike rezultate – sport nas uči lijepim stvarima”

Objavljeno: 26.03.2024. Nikola Turin

Zagorski bregi, koliko god oni bili vizualno lijepi, toliko i vabe na boravak u prirodi. Zbog te činjenice ni ne čudi da na području Krapinsko – zagorske županije ima aktivnih čak 6900 sportaša i 780 rekreativaca, a koji su sastavu Sportske zajednice KZŽ. 

Upravo ona je večeras Svečanom sjednicom skupštine u Oroslavju obilježila veliki jubilej, odnosno četvrt stoljeća djelovanja. 

Njezinim rezultatima može biti najzadovoljniji predsjednik, sad u drugom mandatu, Tihomir Vančina, koji je apostrofirao kako zajednica djeluje na jedan obiteljski način i uveliko doprinosi prepoznavanju Zagorja u Hrvatskoj, ali i mnogo šire. 

– Mala smo obitelj, ali imamo velike rezultate, na što smo ponosni te moram reći da kao bivši aktivni sportaš uvelike znam koliko je tu truda i odricanja. Sport nas uči lijepim stvarima, sklapaju se prijateljstva i uspjesima, pa i u neuspjesima – kazao je Vančina, dodavši kako je Zajednica jedna od najstarijih takvih u RH te da možemo biti ponosni na sve predsjednike, izvršne odbore i ljude koji su svih ovih 25 godina predano radili. 

– Ovo je zapravo volonterizam te svojom energijom okupljamo ljude u zajedništvu. Dobili smo od Ministarstva turizma i sporta 350.000 eura za razvoj lokalnog sporta, što je skoro jedan naš proračun, ali koliko god uspijemo namaknuti sredstva ona nisu dovoljna stoga se uvije trudimo funkcionirati u granicama normalnog – rekao je.

Važna prekretnica u radu Zajednice dogodila se 2006., kad je po prvi puta zaposlen tajnik, a na toj funkciji do danas je ostao Branko Piljek, koji se ovom prilikom prisjetio samih početaka. 

– Zajednica je osnovana 1999. godine s prvim predsjednikom profesorom Marijanom Hušom i od tad primamo članove. Na početku je bilo 20-ak osnivača, a u ovom trenutku imamo 151 učlanjenu udrugu, 14 saveza i osam teritorijalnih jedinica po gradovima i općinama. Sredstva su angažirana od strane Županije koja je inače najveći financijer sporta, a često i jedini te s 193.000 eura podupire funkcioniranje zagorskog sporta – kazao je Piljek,  dodavši kako je lakše bilo riješiti statut, nego Pravilnik o raspodjeli sredstava, no ona je zajednica počela raditi na elegantan način i to zadržala do danas. 

Nije tajna da je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar veliki simpatizer sporta, što je i potvrdio,  skrenuvši pozornost na bogatstvo i raznolikost sportova na području županije. 

– Često ljudi misle kako je sport samo nogomet, košarka i rukomet, ali i sam se iznenadim kakvim se sportovima bavimo, i to uspješno. Od plivanja, streljaštva, borilačkih sportova gdje imamo pobjednike svjetskih kupova. U dobu tehnologije izuzeto je bitno izvuči mlade ljude iz njihovih soba i razviti sportski duh, a tu Sportska zajednica radi sjajan posao – zaključio je Kolar, koji nam je otkrio kako mu je posebno drag stolni tenis kojeg je igrao za reprezentacije škola, ali i kako više voli onaj mali od velikog nogometa. 

Valja napomenuti kako su ovom velikom jubileju prisustvovali i državni tajnik Tomislav Družak te direktor Ureda za Nacionale saveze Neven Šavora, a na samom kraju župan Kolar je uručio zahvalnicu Sportskoj zajednici KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba