Liječnici ih sami nisu uočili

Umjetna inteligencija ženi otkrila tumore

Objavljeno: 24.03.2024. zagorjeinternational

Svim ženama koje su imale simptome, ali i onima kojima su liječnici kazali da su potpuno zdrave. Alat umjetne inteligencije, kojeg su pri testiranju u britanskoj bolnici nazvali Mia, pregledao je više od deset tisuća mamografa pa uspješno izdvojio sve one koji su mu se činili sumnjivima. Točnije, odvojila je “Mia” sve nalaze koji su indicirali pojavu tumora dojke, a identificirala je i jedanaest žena čiji su tumori bili toliko mali da ih liječnici nisu uočili. 

Piše tako BBC koji je umjetnu inteligenciju promatrao u bolnici Grampian u Škotskoj, a ondje sreo i Barbaru, jednu od jedanaest žena kojima je tumor identificirala “Mia”. Svega šest milimetara njegova je veličina, zbog čega ga radiolog bolnice nije ni uočio, a zahvaljujući stroju s umjetnom inteligencijom, Barbara neće trebati operaciju niti kemoterapiju, već samo pet dana zračenja. Inače, pacijenti čiji se tumori otkriju prije nego dosegnu 15 milimetara, imaju 90 postotnu šansu preživljavanja u sljedećih pet godina, prenosi Večernji list

Barbara je BBC-u rekla da je sretna što će tretman liječenja biti puno manje invazivan od onoga koji su prolazile njena mama i sestra, a koje su se također borile s istom bolesti. Da joj tumor sad nije otkrila “Mia”, Barbara bi za njega najvjerojatnije saznala tek za tri godine na sljedećem redovnom mamografu jer nikakve simptome bolesti zasad nije osjetila. Što se samog očitanja mamografa tiče, uz “Miu”, gledali su ga i radiolozi, odnosno nije sam stroj bio taj koji je postavio konačnu dijagnozu, a kako kažu u Kheironu, tvrtki koja je umjetnu inteligenciju razvila, s pomoću njihova alata tumor dojke može se dijagnosticirati unutar tri dana, umjesto 14, koliko je dosad bilo potrebno. 

– Od 10.889 žena, koliko ih je bilo na mamografiji, samo 81 nije željela da “Mia” dodatno pregleda njihove nalaze – kazao je za BBC dr. Gerald Lip, dok je Sarah Kerruish, direktorica tvrtke koja je stroj razvila pojasnila da je stručnjacima u Kheironu za to trebalo šest godina. Liječnici, dodao je dr. Lip, godišnje pregledaju oko pet tisuća nalaza mamografije, otprilike sto u jednoj sesiji, što je veliki broj te često sami sebe pitaju kako određeni nalaz nisu na vrijeme protumačili kao zabrinjavajući. – “Miu” vidim kao prijatelja – kazao je dr. Lip.  

Sama “Mia”, međutim, nije bez mana. Da nema pristup povijesti bolesti pacijenta, alarmantnima bi proglašavala i benigne ciste, a svaki puta kad mora napraviti “update” sustava, mora proći pregled stručnjaka koji su je napravili i odobrili. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba