MARIJA BISTRICA: Načelnik Milički podnio izvješće za drugu polovicu prošle godine

“Većina kapitalnih projekta realizirana je preko EU fondova i natječaja – vrijednost premašuje naš godišnji proračun”

Objavljeno: 14.03.2024. zagorjeinternational

U srijedu je održana Sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice, a na dnevnom redu našlo se i izvješće načelnika za drugih šest mjeseci prošle godine, piše Radio Marija Bistrica. Načelnik Josip Milički u njemu se osvrnuo na sve najvažnije radove na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, na kapitalne projekte, turizam i turističku infrastrukturu, kao i na preostale aktivnosti u tom periodu.

Podsjetio je da je otvorena nova Područna škola u Lazu Bistričkom, nakon što je stara stradala u potresu,  ali i na sanaciju klizišta i cesta, također vezano uz obnovu nakon potresa. U tijeku je još uvijek i projekt Aglomeracija Zlatar, investitora ”Zagorskog vodovoda”, koji je izvodio i određene radove na vodovodnoj mreži na području općine, u nekim naseljima gdje i preuzima vodoopskrbu.  

Na radnom sastanku s direktorom Hrvatskih cesta je dogovoreno da će se hitno projektirati rekonstrukcija D29 od Marije Bistrice do Zlatar Bistrice čime bi se rekonstruirao kolnik i izgradio nogostup u dijelovima prometnice na kojima isti ne postoji. Projekt brze ceste od čvora Zlatar Bistrica do čvora Marija Bistrica u dužini od 3,6 kilometara je u završnoj fazi izdavanja građevinske dozvole i u prvom kvartalu 2024. se planira raspisivanje natječaja za izvođača navedene dionice.

U listopadu 2023. godine započet je postupak javne nabave za radove projekta Dogradnja i opremanje dječjeg vrtića ”Pušlek” Marija Bistrica, a  osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 487.358,15 eura. Radovi počinju uskoro, a traju na izgradnji okvira na novom groblju.

– Većina kapitalnih projekata kao i dio manjih projekata realiziran je preko EU fondova i nacionalnih natječaja, a vrijednost tih projekata premašuje godišnji proračun Općine Marija Bistrica. I dalje smo pred izazovima prouzročeni globalnim financijskim poremećajima i energetskom krizom koje možemo prebroditi odgovornim i racionalnim vođenjem sustava odnosno Općine. U prilog navedenome je podatak o izvršenju proračuna za 2023. godinu prema kojemu su prihodi Općine Marija bistrica na dan 31. prosinac. 2023. realizirani u iznosu od 4.889.284,31 eura, rashodi 3.954.899,14 eura. Višak prihoda u 2023. iznosio je 934.385,17 eura te kad pribrojimo višak prihoda iz 2022. ukupni višak na dan 31. prosinca. 2023. iznosio je 967.845,33 eura. Navedeni podaci se odnose na vlastite prihode Općine Marija Bistrica bez proračunskih korisnika – napomenuo je Milički na kraju izvješća.

Na dnevnom redu bilo je i Izvješće o radu za 2023. godinu Komunalnog poduzeća ”Lijepa Bistrica”, koje je na sjednici prezentirao direktor Tomislav Šimunić, koji je izdvojio nabavku novih spremnika za miješani i korisni otpad, kao i nabavku novog kamiona.  

Na sjednici je donijeto i nekoliko odluka veznih uz Dječji vrtić ”Pušlek”. Zbog otvaranja jedinice vrtića u Lazu Bistričkom, donijeta je Odluka o izmjenama Odluke o osnivanju Dječjeg vrtića ”Pušlek” Marija Bistrica, te Odluka o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječji vrtić, Odluka o davanju suglasnosti na Pravilnik o upisu djece i  Odluka o davanju suglasnosti na Plan upisa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba