Rješavaju se veliki problemi u Konjščini

Proširuje se vrtić, više neće biti lista čekanja, a konačno stiže i novi liječnik

Objavljeno: 13.03.2024. zagorjeinternational

Općinsko vijeće Konjščine okupilo se na 29. sjednici na kojoj je doneseno nekoliko odluka. Nakon usvajanja Zapisnika s 28. sjednice, prva točka dnevnog reda je bila donošenje I. izmjene i dopune plana proračuna za 2024. godinu koja se u  u cijelosti odnosi na projekt dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića Konjščina. 

Vrtić 

U izvornom planu iskazan je iznos samo za radove bez opremanja koji je bio dio javnog savjetovanja za provođenje javne nabave kao procijenjena vrijednost, dok iznos u I. izmjeni i dopuni plana proračuna za 2024. cjelokupno zaokružuje izgradnju, opremanje i uslugu stručnog nadzora, te ostalih usluga potrebnih za provedbu navedenog projekta. Potpora iz EU fondova iznosi 325.000 eura, a očekuje se potpora od Ministarstva regionalnog razvoja dok će 30 posto ukupnog iznosa snositi Općina. 

Kako bi se izbjegla moguća kašnjenja kod isplate potpora, te samim time onemogućilo plaćanje dobavljača, Općina će se dugoročno kreditno zadužiti u punom iznosu od 807.000 eura kolika je vrijednost projekta, dok će se sredstva po dobivanju potpora, odmah vraćati u kredit. 

Detalje je pojasnila načelnica Anita Krok.

– Dogradnjom vrtića dobit ćemo prostor za još 40 djece i samim time od iduće godine neće biti liste čekanja. Radovi bi trebali biti gotovi do 1. kolovoza ove godine kako bi vrtić bio spreman od 1. rujna ove godine odnosno za početak pedagoške godine. Upravo zbog toga se i zadužujemo kako bismo osigurali sredstva za izvođače kako radovi ne bi kasnili – objasnila je načelnica.

Plaće 

Jedna od važnijih točaka dnevnog reda bila je i donošenje odluke o izmjenama odluke o utvrđivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Općine.

Zakonom je propisano da se koeficijenti za obračun plaće službenika i namještenika određuju unutar raspona koeficijenata od 1,00 do 6,00. S obzirom na to da je 6. studenog 2020. godine na sjednici donesena odluka kojom je koeficijent za čistačicu od 0,80, istu je potrebno uskladiti sa Zakonom. 

Plaća službenika, odnosno namještenika Jedinstvenog upravnog odjela čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je službenik, odnosno namještenik raspoređen i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. 

Raspravljalo se i o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području općine. 

Za mlade 

Općina će tako mladim obiteljima sufinancirati gradnju obiteljske kuće na području općine do najviše 3000 eura, kupnju obiteljske kuće ili stana na području općine do najviše 3000 eura, rekonstrukciju obiteljske kuće ili stana, također u iznosu do 3000 eura i kupnju ili nadogradnju kuće mladim obiteljima koje se bave poljoprivredom i žive u ruralnim područjima općine do najviše 3000 eura. 

– Prvotni prijedlog za sufinanciranje iznosio je 2000 eura, no, povećali smo ovaj iznos na 3000 kako bismo još više mladim ljudima i mladim obiteljima omogućili ostanak u našoj općini – kazala je Krok.

U nastavku sjednice jednoglasno je prihvaćeno i polugodišnje izvješće o radu načelnice za drugu polovicu 2023. godine, a načelnica je vijećnice i vijećnike obavijestila o tome kako se jedan liječnik javio na mjeru kojom Općina Konjščina daje potporu u iznosu od 5000 eura za rad u Domu zdravlja u Konjščini.  Kako je rekla načelnica, potrebno je raspisati natječaj kako bi liječnik s 1. travnja mogao početi s radom.

Osim ove odluke, vijećnici moraju donijeti i odluku o mjerama za majke poduzetnice  odnosno odluku prema kojoj bi se ženama koje otvaraju tvrtku ili obrt financirao smještaj djeteta u dječjem vrtiću.

– Zbog dosta velike zainteresiranosti žena, a koje su i ujedno majke djece vrtićke dobi, za ovu potporu, ovu odluku trebamo donijeti do iduće sjednice. Naime, ovom odlukom djeca čije majke otvaraju tvrtku ili obrt, imala bi besplatan smještaj u dječjem vrtiću godinu dana – zaključila je načelnica. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba