A nije ni zahtjevna za održavanje

Upravo ovu sobnu biljku NASA je proglasila najboljom za pročišćavanje zraka

Objavljeno: 09.03.2024. zagorjeinternational

Zeleni ljiljan ili popularno zvana pauk biljka ima puno prednosti: laka je za uzgoj, izdržljiva, uspijeva i početnicima, a izgleda vrlo dekorativno. Pritom ima i veliku zdravstvenu dobrobit – NASA ju je proglasila jednom od najbolje tri sobne biljke za pročišćavanje zraka u domu, piše Jutarnji list.  

Evo kako je njegovati. 

Pauk biljka je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka jer zahtijeva minimalnu brigu i pažnju. Jedan od načina da je očuvate zdravom je da joj osigurate dobro drenirano tlo. Neka posuda bude malo veća od one koje koristite za obične biljke te veličine i obavezno mora imati drenažne rupe. Stavite ju na mjesto s puno svjetla, ali ne direktne i povremeno okrećite teglu kako bi biljka sa svake strane dobila svjetlost. 

Iako nije zahtjevna za održavanje, s njom ipak može biti problema. Jedan od najčešćih su smeđi vrhovi. To se obično događa jer je vlažnost zraka niska ili tlo nije dovoljno vlažno, a može se dogoditi i zbog korištenja klorirane vode iz slavine. Zalijte biljku destiliranom vodom i odrežite smeđe vrhove čim se pojave, tako da ostanu samo zdravi zeleni listovi. 

Od štetočina, pauk biljku najčešće napadaju lisne uši – sićušni insekti koji usisavaju tekućinu iz korijena biljaka uzrokujući njihovo propadanje. Upotrijebite štapić s vatom umočen u alkohol i nanesite ga na područja s lisnim ušima kako biste ostrugali sve neželjene goste. Od koristi će biti i prskanje neem uljem. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba