Ministar Habijan najavio:

“U prvom kvartalu iduće godine ovdje ćemo imati novi park prirode”

Objavljeno: 05.03.2024. zagorjeinternational

Tema proglašenja Ivančice parkom prirode, prvim na sjeveru Hrvatske te 13. na području cijele države, odjeknula je još 2020. godine, a riječi o aktivnostima i daljnjim koracima u sklopu tog projekta bilo je i na ovotjednom obilježavanju 34. obljetnice HDZ-a u Varaždinu, piše eVaraždin

Naime, kako je u svom govoru u četvrtak rekao ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, koji je još 2020. godine pokrenuo postupak zaštite prirode planine Ivančice te nakon toga pokrenuo i inicijativu za proglašenjem, s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom te krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom postignut je dogovor o granicama budućeg parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje. 

– Zahvaljujem županima Stričaku i Kolaru, a isto tako zahvaljujem i svim načelnicima i gradonačelnicima koji su bili u nekoliko navrata na sastancima, koji su i sad tako dali svoju podršku za granice koje smo definirali u detalje. Slijedi, dakle, revizija stručne podloge koja se odnosi na proglašenje regionalnog parka dijela Hrvatskog zagorja, zatim slijedi izrada geodetske podloge te javno savjetovanje i ja sam siguran da ćemo u prvom kvartalu 2025. ovdje na sjeveru Republike Hrvatske imati novi park prirode – istaknuo je Habijan.  

Inače, veći dio budućeg regionalnog parka prirode obuhvaćat će područje Varaždinske županije, a manji će se dio nalaziti na području Krapinsko – zagorske županije. Riječ je o površini od 453 hektara te jedinstvenom području bogatom georaznolikošću, čije područje obuhvaća pet planina i pet rijeka, kao i tri značajne lokacije – špilju Vindiju, Trakošćan i Gaveznicu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba